MCA: Pas Perlu Batalkan Garis Panduan Untuk Masyarakat Bukan Islam - Berita Semasa | mStar

MCA: Pas Perlu Batalkan Garis Panduan Untuk Masyarakat Bukan Islam

Diterbitkan: Selasa, 15 Januari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: MCA mengetuai cadangan agar pimpinan PAS dan Kerajaan Negeri Kedah membatalkan garis panduan ketat terhadap hiburan awam, diikuti dengan pemimpin-pemimpin masyarakat, pemilik syarikat artis dan hiburan.

Malah Kelab Penyokong PAS bersetuju dan mengkritik apa yang di melihat sebagai percubaan oleh parti itu untuk mengaplikasikan peraturan tersebut kepada orang bukan Islam.

Garis panduan tidak membenarkan artis perempuan tampil membuat persembahan di khalayak tetapi membenarkan pelajar sekolah untuk mengambil bahagian dalam sebarang persembahan di depan khalayak merupakan termasuk antara garis panduannya.

Pemimpin MCA berkata, Pas berjaya mengambil alih kerajaan negeri tetapi mereka tidak menjaga janji mereka untuk mempertahankan hak-hak orang bukan Islam.

Pada masa yang sama, mereka menyelar DAP, berkata parti itu tidak dapat menghentikan PAS dari mengaplikasikan peraturan Islam ke atas bukan Islam.

Naib Presiden MCA, Datuk Seri Chor Chee Heung berkata garis panduan tersebut sepatutnya memberi kesedaran kepada penduduk negeri tersebut menjelang pilihan raya umum.

Dalam cara yang ironis, beliau yang juga Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan menambah, ia adalah "bernasib baik" bahawa pimpinan PAS, kerajaan negeri telah mengeluarkan garis panduan awal supaya pengundi di Kedah akan tahu apa yang diharapkan dari pentadbiran PAS.

Chor, yang merupakan MP Alor Setar, berkata: "Peraturan-peraturan ini menjejaskan kehidupan harian orang bukan Islam. Jika mereka (PAS dan Pakatan Rakyat) menang dalam pilihan raya umum akan datang, mungkin ada peraturan-peraturan lain akan dibuat. "

Ketua Pemuda MCA, Datuk Dr Wee Ka Siong berkata DAP, yang mendakwa bekerja dalam perundingan rapat dengan PAS, berhutang dalam permohonan maaf kepada masyarakat Cina.

Dengan menyifatkan garis panduan tidak masuk akal, katanya: "Ini menunjukkan DAP adalah tunduk kepada PAS dan tidak dapat mempertahankan hak dan kebebasan masyarakat (bukan Islam)."

MCA biro publisiti timbalan pengerusi Loh Seng Kok berkata pegawai DAP di Kedah perlu meletakkan jawatan dalam parti dan memohon maaf kepada masyarakat Cina.

"Untuk merampas kuasa, DAP memilih jalan menafikan Cina hak-hak mereka dengan membenarkan PAS untuk melaksanakan dasar-dasar berasaskan teokratik dalam budaya dan perayaan masyarakat," katanya dalam satu kenyataan.

Naib Pengerusi MCA Johor, Jason Teoh berkata bahawa peraturan baru di negeri Kedah dibuat sebulan sebelum perayaan Tahun Baru Cina.

Beliau bimbang PAS akan melaksanakan sekatan lebih banyak melalui peraturan mereka di masa depan, termasuk untuk acara-acara seperti Chap Goh Meh, Mooncake Festival, Festival Hantu Lapar, kuil pelbagai perayaan dan Deepavali.

Adun Gurun Dr Leong Yong Kong berkata Kerajaan Negeri Kedah tidak seharusnya mengenakan dasar-dasar Islam di dalam hak budaya, kebebasan dan kepentingan masyarakat Cina.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan