Khairy: Keputusan PAS Terhadap Isu Kalimah "Allah" Bermotif Politik - Berita Semasa | mStar

Khairy: Keputusan PAS Terhadap Isu Kalimah "Allah" Bermotif Politik

Diterbitkan: Selasa, 15 Januari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: PAS bermotifkan politik pada pendirian mereka mengenai isu kalimah Allah bagi mendapat sokongan pengundi Islam, kata Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin.

Beliau menambah bahawa parti dipaksa membuat keputusan membantah penggunaan perkataan "Allah" oleh orang bukan Islam kerana menyedari bahawa majoriti umat Islam di negara ini tidak menyokong kalimah Allah yang digunakan dalam Bible versi Melayu.

"Ini menunjukkan bahawa PAS tidak berprinsip dan flip-flop," katanya, sambil menambah PAS takut kehilangan undi Islam.

"Saya melihat ia sebagai PAS tunduk kepada tekanan politik. Pada hakikatnya, Majlis syura mereka berdasarkan keputusan tidak begitu banyak menjurus pada ajaran agama tetapi condong politik, "Khairy berkata kepada pemberita selepas pelancaran Lesen Bantuan 1Malaysia pra-pendaftaran di sini, semalam.

Beliau diminta mengulas mengenai keputusan Majlis syura PAS pada hari Ahad bahawa perkataan "Allah" tidak boleh digunakan di tempat Allah dalam mana-mana penerbitan bukan Islam.

Menyentuh mengenai spekulasi bahawa PAS tidak berpuas hati dengan DAP dan bukan Melayu kurang penyokong perhimpunan KL112 pada hujung minggu lalu, Khairy berkata: "Saya mendengar segelintir pihak dalam PAS tidak terlalu gembira bahawa pemimpin DAP tidak mampu untuk menggerakkan penyokong yang cukup bukan Melayu untuk perhimpunan.

Sementara itu, bekas PAS Selangor Datuk Dr Hassan Ali memuji keputusan Majlis syura dan berkata Pas masih mampu menegakkan dasar Islam parti itu.

Beliau berkata ia juga adalah satu tamparan besar kepada pemimpin pembangkang seperti Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Lim Guan Eng serta beberapa orang dalam PAS yang disifatkannya sebagai "parasit".

Dr Hassan, yang kini mengetuai pertubuhan bukan kerajaan Jati, berkata: "Keputusan tersebut tamparan terhadap kedua-dua pemimpin.

"Ia juga tepat pada masanya bagi parasit dalam PAS yang telah bertindak sebagai saluran untuk parti tunduk kepada tuntutan PKR dan DAP, terutamanya mengenai isu-isu besar dan sensitif," katanya dalam satu kenyataan di sini, Isnin.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan