Papa: Keluarga Mempunyai Anak Kecil Dan Orang Tua Diberi Keutamaan Mendapat Pembantu Rumah Asing - Berita Semasa | mStar

Papa: Keluarga Mempunyai Anak Kecil Dan Orang Tua Diberi Keutamaan Mendapat Pembantu Rumah Asing

Diterbitkan: Isnin, 7 Januari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Sebuah isi rumah memerlukan seorang pembantu bagi menjaga anak-anak kecil atau orang tua akan diberikan keutamaan apabila bekalan pembatu rumah Indonesia dibenarkan semula, kata Persatuan Agensi Pembantu Rumah Asing Malaysia (Papa).

Naib presiden Papa, Foo Yong Hui berkata kumpulan pertama pekerja domestik dengan bayaran pengambilan sebanyak RM6,700, dijangka tiba selepas Mac.

"Jika bilangan mereka adalah terhad, kita akan memberi keutamaan kepada keluarga yang mempunyai kanak-kanak kecil atau orang-orang tua.

"Majikan yang berpotensi untuk mendapatkan pembantu rumah perlu berurusan dan berkomunikasi dengan jelas kepada agensi-agensi tersebut," katanya.

Foo berkata agensi pembantu rumah di Indonesia selesa dengan struktur harga baru dan telah bersetuju untuk memulakan proses pengambilan tidak lama lagi.

Papa mengumumkan pada hari Jumaat bahawa Kerajaan telah diberikan lampu hijau untuk menaikkan yuran pengambilan bagi pembantu rumah Indonesia kepada RM6, 700.

Bayaran baru adalah RM2,189 lebih daripada RM4,511 telah diputuskan dalam Memorandum Persefahaman yang ditandatangani antara kerajaan Malaysia dan Indonesia pada tahun 2011.

Selain yuran pendaftaran baru, majikan juga perlu membayar tambahan RM1,800 yang boleh ditolak daripada gaji pekerja domestik dalam tempoh enam bulan pertama kontrak.

Majikan berharap bahawa yuran baru akan meningkatkan bekalan pembantu rumah tetapi Papa sudah memberi notis bahawa keluarga dengan anak-anak muda dan orang tua akan diberi keutamaan.

Arkitek IT, Shamini Prithivi Raj antara yang terpaksa mengeluarkan kos yang tinggi untuk seorang pekerja sepenuh masa tempatan.

Dia berkata dia kini membayar RM700 setiap bulan untuk menghantar anaknya ke pusat jagaan harian.

"Selepas pembantu kami berpindah, saya cuba untuk mengupah seorang pembantu rumah tetapi yuran adalah terlalu mahal," katanya, sambil menambah bahawa ia menelan kos antara RM8, 000 dan RM10, 000.

Shamini berkata walaupun RM6, 700 adalah harga yang berpatutan, dia lebih suka untuk mendapatkan pekerja tanpa bantuan orang tengah.

"Saya telah melihat terlalu ramai telah ditipu oleh agensi-agensi dan sindiket," katanya.

Majikan di Malaysia mempunyai pilihan untuk membawa masuk pekerja dengan visa pelancong yang kemudiannya boleh ditukar menjadi permit kerja.

Mereka yang ingin mendaftar untuk pekerja domestik dengan Papa boleh menghantar mesej teks dengan nama, nombor MyKad dan alamat e-mel 1800 222 000.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan