Industri Setuju Syor Pekerja Bayar Levi Sendiri - Berita Semasa | mStar

Industri Setuju Syor Pekerja Bayar Levi Sendiri

Diterbitkan: Isnin, 7 Januari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

IPOH: Pelbagai industri telah mengalu-alukan cadangan upah pekerja asing harus merangkumi levi mereka, pengangkutan dan elaun untuk penginapan.

Ia akan meringankan beban majikan atau mereka masing-masing, kata Pengerusi Cawangan Persekutuan Malaysia Manu-FMM Perak Datuk Gan Tack Kong, merujuk kepada cadangan Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek.

"Pelaksanaan dasar gaji minimum sudah memberi bebanan kepada majikan. Terdapat juga syarikat-syarikat yang menawarkan gaji pekerja asing lebih daripada RM1, 000."

"Terdapat juga pekerja yang boleh membuat tuntutan kerja lebih masa dan gaji mereka boleh dua kali ganda," katanya.

Beliau berkata beberapa syarikat multinasional memberitahu bahawa melakukan yang terbaik bagi mendapatkan perkhidmatan pekerja asing.

Pengerusi Cawangan Hartanah dan Perumahan Deve-lopers Persatuan Malaysia Perak Datuk Francis Lee Yew Hean berkata beliau bersetuju dengan cadangan Dr Chua.

"Sama ada ia penginapan atau pengangkutan dan semua kos yang ditanggung oleh majikan perlu diserahkan kepada mereka sendiri," katanya.

Bagaimanapun, beliau menegaskan bahawa syarikat-syarikat yang mampu menyediakan penginapan, makanan dan pengangkutan bersama-sama dengan gaji perlu berbuat demikian.

Setiausaha Agung Persekutuan Penanam Sayur Malaysia Chay Ee Mong berkata cadangan itu diterima kerana kebanyakan pekerja asing telah diberi faedah lain seperti insurans. Beliau juga menegaskan bahawa kebanyakan pekerja asing di ladang menerima pendapatan lebih daripada penduduk tempatan kerana tempat penginapan telah disediakan untuk mereka.

"Mereka tinggal dalam satu kumpulan dan boleh berjimat dengan memasak dan berkongsi makanan mereka dan tidak ada keperluan untuk mengeluarkan kos pengangkutan tambahan," katanya.

Presiden Batu Pahat Cina Chamber of Commerce Gan Eng Huat berkata ia merupakan sesuatu keputusan terbaik jika kerajaan bersetuju dengan cadangan.

Gan berkata, industri perabot adalah antara yang paling terjejas oleh polisi baru.

Sebagai contoh, beliau berkata pengeluar perabot di sini mempunyai kira-kira 1,000 pekerja asing dan dengan dasar baru itu, terpaksa membayar setiap mereka RM300 tambahan kepada RM450.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan