Guan Eng Elak Ulas Soal Rasuah Pembantu Khas Pemimpin Negeri - Berita Semasa | mStar

Guan Eng Elak Ulas Soal Rasuah Pembantu Khas Pemimpin Negeri

Diterbitkan: Isnin, 7 Januari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

GEORGE TOWN: Ketua Menteri Lim Guan Eng mengelak dari mengulas terhadap laporan pembantu kepada pemimpin negeri telah ditangkap bersama dua yang lain dalam sebuah operasi Suruhanjaya Anti Rasuah Malaysia (SPRM).

Lim berkata kes itu adalah perkara peribadi antara seorang ketua dan pembantu.

Penjawat tinggi kerajaan yang terlibat dipercayai merupakan pegawai daerah.

Walau bagaimanapun, Lim berkata beliau tidak akan bertolak ansur terhadap rasuah.

"Kerajaan akan berpegang teguh kepada pendirian anti-rasuah Pakatan Rakyat dan akan bekerjasama sepenuhnya dengan SPRM," katanya ketika ditemui di Hard Rock Hotel di sini.

Sementara itu, Ketua Pemuda PKR Pulau Pinang Amir Ghazali berkata terkejut kerana sifat kontroversi kes itu.

Dilaporkan bahawa setiausaha, berusia 56 tahun, dan dua yang lain telah ditangkap kerana didakwa menawarkan rasuah dan menyalahgunakan kedudukan mereka apabila mengendalikan kes gangguan seksual.

Amir berkata parti itu kini sedang mempertimbangkan untuk melantik peguam bagi meneliti kes itu, selain menjalankan siasatan sendiri.

Lelaki dan dua yang lain telah dilaporkan menawarkan rasuah sebanyak RM30,000 kepada seorang kerani untuk memujuk menggugurkan aduan gangguan seksual.

Seorang ADUN PKR, yang enggan namanya disiarkan, berkata tertuduh telah dijemput untuk menyertai PKR oleh penasihat parti Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Setiausaha Agung Parti Datuk Saifuddin Nasution Ismail mengucapkan tahniah kepada SPRM kerana tindakan cepat, tetapi beliau juga menggesa untuk mempercepatkan siasatan ke atas kes-kes lain.

Pandangan beliau telah dikongsi oleh negeri PAS timbalan pesuruhjaya III Datuk Mujahid Yusof Rawa, yang berkata usaha perlu dilakukan dalam menentukan kebenaran di sebalik dakwaan itu.

Timbalan Ketua Menteri I, Datuk Mansor Othman, yang juga pengerusi perhubungan PKR Pulau Pinang, tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen kerana beliau berada di Mekah, Arab Saudi.

Beliau dijangka kembali ke sini pada Khamis.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan