Chua: Pertimbangkan Pengangkutan, Kos Perumahan Sebagai Sebahagian Daripada Gaji - Berita Semasa | mStar

Chua: Pertimbangkan Pengangkutan, Kos Perumahan Sebagai Sebahagian Daripada Gaji

Diterbitkan: Isnin, 7 Januari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

BATU PAHAT: Bayaran levi kepada pekerja asing serta kos pengangkutan dan perumahan mereka seharusnya dikeluarkan oleh pekerja-pekerja itu sendiri sebagai satu cara untuk meringankan beban industri berikutan pelaksanaan dasar gaji minimum, kata Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek.

Beliau berkata terdapat keperluan untuk keseimbangan yang tepat antara keperluan kewangan berpendapatan rendah dan kemungkinan impak gaji minimum pada industri.

Gaji minimum, yang berkuat kuasa pada 1 Jan, ditetapkan pada RM900 sebulan untuk Semenanjung Malaysia dan RM800 untuk Sabah dan Sarawak.

Dr Chua berkata, dasar gaji minimum, ditambah dengan kenaikan kos lain, telah membawa beban yang besar kepada majikan.

"Kami merasakan bahawa levi, yang sedang ditanggung oleh majikan, perlu tanggung oleh pekerja asing itu sendiri.

"Kedua, elaun perumahan dan pengangkutan untuk pekerja asing harus dianggap sebagai sebahagian daripada gaji mereka untuk gaji minimum supaya kenaikan mendadak dalam kos tidak akan menjadi begitu membebankan majikan," katanya sebelum mempengerusikan mesyuarat MCA Bahagian Batu Pahat Sabtu.

Dr Chua berkata beliau telah membincangkan idea itu dengan Menteri Sumber Manusia Datuk Seri Dr S. Subramaniam dan akan membentangkan cadangan itu kepada Majlis Ekonomi Negara dalam mesyuaratnya Isnin.

Beliau berkata kerajaan boleh membuat pelarasan untuk membantu mengurangkan kesan ke atas industri terutama memandangkan kelembapan ekonomi global.

"Sudah tiba masanya bagi Malaysia untuk melaksanakan dasar seperti negara lain dengan menguatkuasakan gaji minima. Pada masa yang sama, kita tidak boleh mengamalkan diskriminasi," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan