Rakyat Jangan Terpedaya Tomahan Pembangkang, Kata Muhyiddin - Berita Semasa | mStar

Rakyat Jangan Terpedaya Tomahan Pembangkang, Kata Muhyiddin

Diterbitkan: Ahad, 6 Januari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

TANJUNG MALIM: Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengingatkan rakyat supaya tidak terpedaya dengan tohmahan pembangkang bahawa kerajaaan Barisan Nasional (BN) gagal membela nasib rakyat.

Katanya kemakmuran dan keamanan negara membuktikan kerajaan BN berada di landasan yang betul untuk terus menerajui negara.

"Semua telah elok, tersusun dan terancang, mempunyai ekonomi yang baik, tiada pergaduhan, kenapa nak sokong pembangkang?," katanya ketika berucap pada Majlis Perhimpunan Rakyat 1Malaysia di padang Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) di sini, malam Sabtu.

Beliau berkata banyak yang telah dilaksanakan oleh kerajaan bagi membantu menangani masalah kos hidup rakyat.

Katanya antara yang telah dilakukan ialah pemberian subsidi yang besar untuk barang-barang keperluan, kawalan harga barang, bantuan sara hidup dan bantuan persekolahan.

Muhyiddin berkata bagi menentukan pendapatan rakyat tidak terjejas dengan kenaikan harga barang, kerajaan turut memberi Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M).

"Bila saya turun ke Perak tahun lalu, ramai yang di belakang saya kata BR1M satu ni bagus, kalau begitu teruskan untuk BR1M-BR1M seterusnya. Perdana Menteri buat keputusan bagi BR1M satu dan seterusnya BR1M dua.

"Kalau kita doa BN menang (pilihan raya) lagi, BR1M tiga, empat, lima dan enam selama-lamanya mungkin kalau kerajaan BN berkuasa lagi semula dengan pendapatan yang baik, hasil pungutan cukai kita sampai RM125 bilion melimpah ruah dalam tabung Perdana Menteri, kalau minta naik pun saya fikir boleh dipertimbangkan," katanya.

Beliau berkata lebih 55 tahun sejak merdeka, BN telah meletakkan asas penubuhan negara bangsa yang kukuh dan kuat dan yang paling penting ketika ini adalah untuk mengekalkannya.

"Yang paling penting adalah untuk menentukan hala tuju negara dalam tempoh tujuh tahun akan datang.

"Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menetapkan pada tahun 2020 Malaysia akan menjadi negara maju mengikut acuan sendiri," katanya. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan