Kajian Menunjukkan GTP Bertepatan Dengan Keperluan Negara - Berita Semasa | mStar

Kajian Menunjukkan GTP Bertepatan Dengan Keperluan Negara

Diterbitkan: Jumaat, 4 Januari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Berbanding tahun-tahun sebelumnya, Malaysia telah melakukan penambahbaikan yang besar dalam tempoh lima tahun yang lalu.

Hasil kaji selidik ekonomi antarabangsa, sosial dan politik antarabangsa membuktikan perkara ini.

Dari segi keyakinan pelaburan asing secara langsung dan indeks kebahagiaan, kaji selidik menunjukkan Program Transformasi Kerajaan (GTP) hampir berjaya dalam objektif menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara maju dengan masyarakat berpendapatan tinggi.

"Malaysia akan berada di tempat yang hebat dalam ekonomi global pada tahun 2013." Demikian pengesahan Pengarah Urusan Standard Chartered, Osman Morad, bukan merupakan pandangan terpencil.

Menurut Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed, pandangan Osman telah dikongsi bersama komuniti perniagaan, penganalisis, pengurus dana, institusi antarabangsa dan multinasional.

"Pakar-pakar asing ini telah memuji peningkatan berterusan di negara ini walaupun terdapat kritikan daripada pihak-pihak tertentu," kata Mustapa dalam satu temu bual. Beliau berkata walaupun kaji selidik kebanyakannya berdasarkan persepsi, "angka ekonomi sebenar" juga telah mengesahkan hasil kajian ini.

Bank Dunia, Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), Bank Pembangunan Asia dan OECD, antara yang memberikan senario dan pandangan positif ekonomi Malaysia.

Timbalan Timbalan Ketua Rantau ASEAN IMF Dr Rodrigo Cubero, berkata Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia tahun ini seharusnya kukuh.

Satu contoh peningkatan dalam kedudukan antarabangsa ialah Indeks Keyakinan FDI oleh AT Kearney FDI di mana pada tahun 2007, Malaysia berada di tempat ke-16 dan jatuh kepada kedudukan serendah 21 pada tahun 2010.

Tahun lepas, ia bagaimanapun menyaksikan peningkatan kepada 10 nombor.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan