Jakim Gesa Badan Korporat, Persendirian Sokong Program Pemulihan Gejala Sosial - Berita Semasa | mStar

Jakim Gesa Badan Korporat, Persendirian Sokong Program Pemulihan Gejala Sosial

Diterbitkan: Selasa, 1 Januari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menggesa lebih banyak pihak persendirian dan badan korporat tampil menyokong program rawatan dan pemulihan remaja yang terjebak dalam gejala sosial.

Ketua Pengarahnya Datuk Othman Mustapha berkata ini bagi memastikan usaha itu dapat diteruskan dengan lebih berkesan pada masa akan datang, sekali gus mengekang kes pembuangan bayi, kelahiran anak tidak sah taraf dan rogol yang meningkat saban tahun.

"Mungkin sebelum ini tiada atau jarang orang yang dekati mereka tetapi bila kita dekati mereka ada peluang yang baik untuk mereka nak berubah," katanya pada sidang media selepas menutup program 'Himpunan 1,000 Jiwa 1 Hati 2012' anjuran Jakim dan Pusat Bimbingan Remaja Puteri Raudhatus Sakinah, di sini, Selasa.

Penasihat program itu, Rosmawati Zainal berkata setiap anggota masyarakat harus memainkan peranan untuk membantu remaja bermasalah membina kehidupan yang lebih baik.

Beliau berkata setiap tahun, Raudhatus Sakinah menerima ramai remaja perempuan yang hilang arah akibat terjerumus ke kancah gejala sosial.

"Kami yakin remaja ini jika diberi peluang untuk berubah pastinya mereka memilih untuk menjadi anak dan anggota masyarakat yang baik.

"Bimbingan bukan sahaja untuk mereka bangkit semula bahkan bimbingan juga perlu dilaksanakan kepada semua belia agar mereka sedar tentang kepentingan menjaga maruah diri serta berusaha jauhkan diri daripada persekitaran yang tidak baik," katanya.

Kira-kira 1,500 belia dari seluruh negara berumur antara 13 hingga 25 tahun menyertai program tahunan selama dua hari itu yang bertujuan memberi alternatif kepada golongan terbabit menyambut tahun baharu secara sihat dan positif.

Sepanjang program itu, peserta disajikan slot hiburan yang mendidik jiwa daripada kumpulan nasyid seperti In-Team dan Edcoustic selain forum bual bicara dibarisi anggota panel antaranya Wardina Safiyyah dan Sham Kamikaze.

Kemuncak program adalah menjelang detik 12 tengah malam apabila satu laungan ikrar dibacakan oleh peserta bagi menzahirkan pengakuan mereka untuk menjadi belia yang bijak menjauhi zina serta berupaya menjaga maruah diri. -BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan