PM Sedia Dengar Suara Penganut Kristian Di Malaysia - Berita Semasa | mStar

PM Sedia Dengar Suara Penganut Kristian Di Malaysia

Diterbitkan: Selasa, 25 Disember 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Datuk Seri Najib Tun Razak memberi jaminan kepada penganut agama Kristian di negara ini bahawa beliau akan kekal terbuka untuk mendengar kebimbangan, harapan dan idea mereka.

Dalam mesej Krismas beliau, Perdana Menteri mengakui peranan masyarakat Kristian di negara ini dalam masyarakat Malaysia terutama di Sabah dan Sarawak.

"Kami amat bernasib baik kerana Malaysia terus menikmati hubungan damai antara agama dan kaum yang berbeza.

"Ini tidak berlaku tanpa usaha berterusan kami untuk memastikan dengan cara itu, jadi saya akan sentiasa terbuka untuk mendengar apa-apa harapan, kebimbangan dan idea yang mungkin dipunyai masyarakat Kristian," kata Najib dalam mesej beliau yang disiarkan di blog (1malaysia.com.my/blog /).

Mengucapkan semua Kristian di Malaysia ‘Selamat Menyambut Hari Krismas’, Najib berkata, beliau akan berkongsi kegembiraan dalam majlis jamuan teh Hari Krismas pada Selasa di mana beliau akan mendengar pandangan mereka.

Beliau berkata, walaupun Malaysia adalah sebuah negara majoriti Muslim, sesetengah orang mungkin tidak sedar bahawa kira-kira satu dalam 10 rakyat Malaysia adalah orang Kristian.

Sejak menjadi Perdana Menteri, Najib berkata, beliau meletakkan banyak penekanan kepada konsep penyatuan 1Malaysia dan Pergerakan Global Sederhana.

Walaupun konsep sebahagiannya tentang mewujudkan dialog, Najib berkata, beliau juga ditentukan oleh mereka dalam membawa kepada tindakan sebenar.

Mereka itu termasuk pertemuan dengan Pope Benedict XVI tahun lepas, di mana selepas Malaysia mewujudkan hubungan diplomatik secara rasmi dengan Vatican City.

"Saya sangat menikmati mesyuarat Pope Benedict XVI secara peribadi, dan kini tidak sabar-sabar untuk mengikuti tweet beliau!" kata Najib, merujuk kepada Paus yang baru-baru ini menubuhkan sebuah akaun Twitter untuk berkomunikasi dengan pengikut-pengikutnya.

Najib berkata, satu lagi langkah ke hadapan wujud pada minggu lepas apabila Kerajaan mengumumkan ia akan memastikan mana-mana Kristian Malaysia yang berhasrat untuk pergi ke Jerusalem untuk acara keagamaan, boleh berbuat demikian.

Menjejaki asal-usul Kristian di Malaysia, Najib berkata, pedagang Parsi dan Turki yang membawa Nestorian Kristian ke negara ini seawal abad ke-7.

Mereka diikuti oleh Portugis yang membawa Katolik pada abad ke-15 dan Belanda yang menyebarkan fahaman Protestantisme dalam abad ke-17.

"Sempena Krismas yang datang pada minggu terakhir tahun ini, ia juga merupakan masa yang baik untuk memikirkan tentang apa yang telah dan akan dilakukan," kata Najib.

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan