Hospital Palsu Sekali Lagi Tawar Pekerjaan Tidak Wujud - Berita Semasa | mStar

Hospital Palsu Sekali Lagi Tawar Pekerjaan Tidak Wujud

Diterbitkan: Isnin, 24 Disember 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Penipuan ‘Hospital Dutamas’ kini menipu mangsa sekali lagi - dengan menawarkan pekerjaan yang tidak wujud.

Antara pekerjaan yang diiklankan di laman web palsu, http://dutamashospital-my.com/, adalah kakitangan bidan, jururawat dan pegawai perubatan.

Sama seperti sebelum ini, orang-orang di sebalik penipuan sebahagiannya digunakan maklumat dari laman web termasuk nama dan gambar pengamal perubatan serta "mengangkat" gambar daripada hospital-hospital lain di bawah payung Hospital Columbia Asia Setapak.

URL laman web kedua-dua hospital palsu sama seperti yang dilaporkan sebelum ini "Hartamas Medical Center", yang juga menipu, didaftarkan di Florida, Amerika Syarikat untuk "James Baker Enterprises".

Ia merupakan laman web kedua yang aktif sejak bulan lepas dan difahamkan beberapa individu membuat pertanyaan tentang hospital palsu itu kerana mereka telah ditawarkan pekerjaan untuk pelbagai jawatan.

Laman web ini telah diambil minggu lepas.

Dilaporkan bulan lalu bahawa Hospital Dutamas palsu menawarkan gaji lebih daripada AS$9,000 (RM27,000) sebulan untuk kerja-kerja eksekutif.

Jika mereka diperdaya, mangsa akan diminta untuk membayar beribu-ribu ringgit sebagai pendahuluan untuk yuran visa dan kontrak.

Ia juga melaporkan bahawa "Hartamas Medical Center" menyamai laman web Damai Service Hospital (HQ).

Pengurus Besar Hospital Columbia Asia Setapak, Tom Lim berkata, pihaknya telah membuat satu lagi laporan dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

"Kami bimbang kerana gambar perunding kami telah dipaparkan di laman web ITU dan memberikan gambaran palsu bahawa doktor di hospital ini terlibat dalam penipuan. Tetapi ini tidak benar."

Pengarah Bahagian Keselamatan Siber dan Multimedia, Asisten Komisioner Mohd Kamaruddin Din berkata, pihaknya sedang menyiasat mengenai perkara itu.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan