Suspek Ugut Letupkan Bom Buatan Sendiri - Ketua Polis Davao - Berita Semasa | mStar

Suspek Ugut Letupkan Bom Buatan Sendiri - Ketua Polis Davao

Diterbitkan: Ahad, 16 Disember 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Anggota SWAT mengenal pasti bom yang cuba diletupkan oleh suspek.
Anggota SWAT mengenal pasti bom yang cuba diletupkan oleh suspek.

DAVAO: Rakyat Malaysia berusia 26 tahun disyaki anggota kumpulan 26-year-old, disyaki menjadi anggota Jemaah Islamiyah (JI), telah ditembak mati di selatan Filipina selepas dia mengancam untuk menletupkan bom buatan sendiri.

Suspek, Mohd Noor Fikrie Abd Kahar dari Kedah, telah dibunuh di bandar Davao pada malam Jumaat selepas dia mengancam untuk meletupkan bahan letupan dalam beg sandangnya.

Ketua polis bandar Davao Supt Ronald Dela Rosa mengenal pasti Mohd Noor Fikrie berdasarkan pasport Malaysia yang dikeluarkan kepadanya, sementara isterinya berwarga Filipina, Annabel Nieva Lee, berasal Sorsogon, telah ditangkap dan disoal siasat.

Fikrie Mohd Noor, yang telah didaftar masuk bersama isterinya berpakaian burqa di hotel Sampaquita di jalan Camus kira-kira pukul 7 malam dan telah ditembak mati menggunakan pasukan Senjata Khas dan Taktik (SWAT) pada kira-kira 10.30 malam.

Dela Rosa berkata sebagai pasangan telah mendaftar keluar dari hotel, suspek pengganas cuba untuk merebut ransel mengandungi bom buatan sendiri dari isterinya, yang merupakan seorang mualaf.

Pegawai polis cuba untuk menangkap Mohd Noor Fikrie namun dia mengancam untuk meletup peranti tersebut.

"Anda mahu bom? Anda mahu bom? tembak saya! tembak saya! Saya akan meletupkan bom, "ketua polis memetik Mohd Noor Fikrie sebagai berkata.

Tindakan tersebut mendorong pegawai dan orang-orang di lobi hotel untuk pergi tergesa-gesa keluar untuk menyelamatkan diri, kata Dela Rosa.

Mohd Noor Fikrie dan Lee kemudian berlari ke jalan, di mana mereka memeluk antara satu sama lain kerana dia mengangkat telefon bimbit dan mengancam untuk menggunakannya bagi meletupkan bom.

Mohd Noor Fikrie meraih ransel dari Lee dan berlari ke arah taman tempat orang ramai berpesta pada setiap malam Jumaat. Lee kemudiannya ditangkap oleh polis, kata Dela Rosa.

Pegawal keselamatan mengunci pintu taman semnetara Mohd Noor Fakrie ditembak dua kali di dada.

Bom yang digunakan diperbuat daripada peluru mortar.

Beliau berkata laporan perisikan menunjukkan bahawa pengganas merancang untuk meletup bom di bandar pelabuhan ini yang sibuk dan hab perdagangan serantau di pulau utama selatan Mindanao.

Polis dan Pakar bahan letupan ketenteraan kemudiannya menggunakan "air disruptor" iaitu teknik untuk meredakan bom, yang mengandungi peluru 60mm mortar. - Agensi

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan