Pekerja Domestik Isu Diperbincangkan Pada Mesyuarat JTF - Berita Semasa | mStar

Pekerja Domestik Isu Diperbincangkan Pada Mesyuarat JTF

Diterbitkan: Sabtu, 15 Disember 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Isu pekerja domestik adalah antara yang diperbincangkan dalam mesyuarat Pasukan Petugas Khas Bersama (JTF) Malaysia-Indonesia di Jakarta.

Mesyuarat yang berlangsung selama dua hari dan berakhir pada Jumaat dengan kedua-dua pihak membincangkan cadangan kaji semula struktur kos pada bayaran ejen.

Yuran ejen dikatakan menjadi halangan utama dalam MoU yang ditandatangani antara kedua-dua belah pihak pada awal tahun ini untuk membuka jalan mengembalikan pembantu rumah Indonesia berikutan akhir moratorium tiga tahun yang dikenakan oleh republik itu.

Bagaimanapun, bilangan pembantu rumah yang datang telah diabaikan, dengan pegawai berkata, RM4,511 bayaran ejen yang ditetapkan terlalu rendah.

MoU itu menyatakan bahawa caj RM2,711 perlu dibayar kepada agensi selain RM1,800 bayaran pendahuluan di mana majikan boleh mendapatkannya secara ansuran daripada gaji pembantu rumah dalam tempoh enam bulan.

Wakil Persatuan Kebangsaan Agensi Pekerjaan Malaysia (Pikap) dan Persatuan Agensi Pembantu Rumah Asing Malaysia (Papa) turut berada di ibu negara Indonesia untuk menghadiri mesyuarat itu.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Dr S. Subramaniam, ketika dihubungi, berkata pegawai-pegawainya akan membincangkan masalah itu dan mendapatkan penyelesaian.

JTF dipengerusikan oleh Ketua Pengarah Jabatan Tenaga Kerja kedua-dua negara dan juga termasuk wakil-wakil daripada Kementerian Dalam Negeri.

Hasilnya akan dibincangkan pada mesyuarat peringkat menteri dan kemuncak mesyuarat antara kedua-dua negara di Putrajaya minggu depan.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan