Orang Awam Digesa Tidak Buang Sampah Ke Dalam Parit Dan Sungai - Berita Semasa | mStar

Orang Awam Digesa Tidak Buang Sampah Ke Dalam Parit Dan Sungai

Diterbitkan: Jumaat, 14 Disember 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Walaupun RM828 juta diperuntukkan tahun ini untuk projek penebatan banjir, pihak berkuasa tempatan kini berdepan dengan masalah untuk membersihkan longkang tersumbat dan mencegah banjir kilat ketika musim hujan.

Walau bagaimanapun, terdapat cara penyelesaian yang jelas lebih baik dan murah dengan menghentikan orang ramai daripada membuang sampah sesuka hati mereka. Menurut Pengarah Pengarah Kanan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Datuk Rahim Zainor Ibrahim, kesedaran awam dan kesedaran sivik dalam mengekalkan kebersihan longkang adalah rendah di kalangan masyarakat.

"Sampah tersekat pada alat untuk memerangkap serpihan selain sampah memerangkap di dalam sungai membuktikan orang ramai membuang sampah sewenang-wenangnya ke dalam longkang, yang kemudiannya mengalir ke sungai," katanya.

Beliau berkata kajian JPS menunjuk Kajang, Sungai Buloh, Klang, Seri Kembangan dan Sungai Besi sebagai "kawasan panas" banjir kilat.

"Parit tersumbat adalah salah satu punca utama banjir di tempat-tempat ini," katanya.

Zainor berkata walaupun longkang telah direka dan dibina untuk menghalang banjir, limpahan masih boleh berlaku jika hujan melebihi had reka bentuk longkang.

JPS telah mengambil beberapa langkah untuk mencegah banjir, termasuk pembinaan kolam pengekalan air yang baru dan menaik taraf kolam yang sedia ada.

"Jabatan ini juga membantu pihak berkuasa tempatan dengan menyediakan nasihat teknikal," kata Zainor.

"Tetapi operasi dan penyelenggaraan sistem perparitan bandar berada di bawah kawalan majlis perbandaran."

Zainor berkata perlu ada kesedaran awam yang lebih tinggi tentang kepentingan mengekalkan kebersihan longkang. Beliau berkata apa yang perlu dilakukan orang awam ialah mengawal diri daripada membuang sampah ke dalam longkang, air dan tasik, sambil menambah masyarakat juga boleh mengadakan sesi gotong-royong untuk membersihkan longkang di kawasan kejiranan mereka.

"Kitar semula sisa juga perlu dilakukan secara sukarela untuk mengurangkan sisa di tapak pelupusan," kata Zainor.

"Bagi pemaju perumahan, mereka harus melaksanakan Pelan Kawalan Hakisan dan Kelodak (ESCP) untuk mengurangkan masalah longkang tersumbat, parit dan sungai-sungai daripada berkelodak," katanya.

Zainor berkata JPS telah bekerjasama dengan pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan (NGO) untuk menyebarkan kepentingan menjaga kebersihan longkang.

Antara NGO yang aktif dalam ini adalah Yayasan GAB, Global Environment Centre dan projek River of Life oleh Pemandu di sini.

"Saya harap lebih ramai akan menyertainya."

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan