Pengeluar Makanan Ikrar Tidak Iklan Makanan, Minuman Tinggi Kandungan Gula, Garam Dan Lemak Untuk Kanak-Kanak - Liow - Berita Semasa | mStar

Pengeluar Makanan Ikrar Tidak Iklan Makanan, Minuman Tinggi Kandungan Gula, Garam Dan Lemak Untuk Kanak-Kanak - Liow

Diterbitkan: Khamis, 13 Disember 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Pemain industri makanan telah bergabung dengan Kementerian Kesihatan untuk memerangi obesiti dan penyakit tidak berjangkit dengan berjanji untuk tidak mengiklankan apa-apa makanan atau minuman yang mempunyai kandungan tinggi gula, garam atau lemak untuk kanak-kanak.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, ahli-ahli Persekutuan Pengeluar Malaysia - Kumpulan Pengeluar Makanan Malaysia telah menawarkan diri untuk melaksanakan garis panduan mengenai had pendedahan pemasaran makanan kanak-kanak yang tidak atau mempunyai nilai pemakanan yang sedikit.

"Mereka telah bersetuju untuk membuat pengawalan. Ini adalah ikrar industri, dan mereka akan bekerjasama dengan persatuan pengiklanan untuk memastikan produk yang tidak memenuhi kriteria nilai pemakanan tidak dipasarkan kepada kanak-kanak yang berumur 12 tahun dan ke bawah," katanya selepas mempengerusikan Majlis Keselamatan Makanan dan Nutrisi ke-11 di sini.

Garis panduan baru diterima pakai daripada praktis terbaik global yang digariskan oleh Persatuan Makanan dan Minuman Antarabangsa (IFBA), yang menggalakkan pengawalseliaan sendiri di kalangan peserta industri dengan cara ikrar rasmi.

Ikrar yang dibuat menetapkan bahawa hanya produk tertentu yang memenuhi kriteria syarikat nutrisi boleh diiklankan untuk kanak-kanak, sama ada di televisyen atau mana-mana media lain.

Ikrar juga menetapkan bahawa syarikat-syarikat harus mengiklankan makanan dan minuman yang mengandungi kandungan gula, garam atau kandungan lemak yang tinggi di televisyen, di mana 35 peratus penontonnya terdiri daripada kanak-kanak.

Syarikat-syarikat yang membuat ikrar pada masa yang sama tidak boleh mempromosikan produk di sekolah rendah, kecuali diminta atau dipersetujui oleh pentadbiran sekolah - tetapi hanya untuk tujuan pendidikan atau informasi.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan