KDN Kaji Langkah Permudah Prosedur Pertukaran Status Bumiputera Siam

Diterbitkan: Khamis, 13 Disember 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan mengkaji langkah bagi memudahkan prosedur dan proses permohonan pertukaran status individu berketurunan Siam tempatan tetapi didaftarkan sebagai keturunan Thai di dalam sijil kelahiran mereka.

Timbalan Menterinya Datuk Lee Chee Leong berkata ia akan dilaksanakan selaras undang-undang semasa agar pembetulan tersebut dapat dibuat tanpa menyusahkan pemohon.

"Kementerian juga sedia melaksanakan program turun padang bagi memastikan setiap permohonan dapat diambil tindakan berkesan," katanya ketika menjawab soalan Senator Datuk Boon Som Inong pada persidangan Dewan Negara, Khamis.

Boon bertanya sama ada kerajaan bersedia mempermudahkan urusan bagi masyarakat Bumiputera menukar maklumat status bangsa daripada Thai kepada Siam dalam semua dokumen pengenalan mereka.

Sementara itu, Lee berkata ketika ini individu berketurunan Siam tempatan tetapi didaftarkan sebagai keturunan Thai di dalam sijil kelahiran mereka boleh mengemukakan permohonan pembetulan maklumat di bawah peruntukan Seksyen 27 (3) Akta Pendaftaran Kelahiran dan Kematian 1957 (Akta 299). Katanya, bagi pertukaran dalam kad pengenalan pula, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) tidak mempunyai sebarang halangan untuk menerima permohonan tersebut dengan syarat pemohon mengemukakan sijil kelahiran yang telah dipinda maklumat bangsanya daripada Thai kepada Siam.

"Data pemohon akan diselenggara ke dalam sistem berdasarkan maklumat bangsa yang tercatat dalam sijil kelahiran yang dikemukakan semasa permohonan," kata beliau.

Sehubungan itu katanya, pemohon dinasihat supaya mengemukakan permohonan pindaan sijil kelahiran terlebih dahulu kepada bahagian Kelahiran, Kematian dan Anak Angkat JPN untuk kelulusan pindaan maklumat keturunan sebelum dipertimbangkan permohonan pertukaran maklumat dalam kad pengenalan. - BERNAMA

iklan

Video

Jumaat, 17 November 2017 4:25 PM

Tokan Kantoi Bungkus Dadah Dalam Plastik Teh

Jumaat, 17 November 2017 2:00 PM

Pesawat Dedah Punca Menyepi

Jumaat, 17 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Hyper Act - Kasih

Khamis, 16 November 2017 2:00 PM

“Kalaulah Diberi Watak Utama...” - Riz Amin

Khamis, 16 November 2017 9:05 AM

Tak Tipu! Rawang Bypass Memang Gayat

Khamis, 16 November 2017 9:00 AM

Sufi Tak Mampu Tolak Haqiem Rusli

Rabu, 15 November 2017 9:00 AM

Bakat Mafarikha Tersia-sia Enam Tahun

Selasa, 14 November 2017 2:00 PM

Nasi Kandar 3 Jam!

Selasa, 14 November 2017 9:00 AM

“Penat..Tapi Best!” - Nad Zainal

Kolumnis

iklan

Iklan