Penduduk Cameron Highlands Dapat Perintah Hentikan Operasi Pemaju - Berita Semasa | mStar

Penduduk Cameron Highlands Dapat Perintah Hentikan Operasi Pemaju

Diterbitkan: Rabu, 12 Disember 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUANTAN: Beberapa penduduk Cameron Highlands berjaya memperoleh injunksi untuk menghalang pemaju daripada menjalankan kegiatan pembangunan berhampiran rumah mereka.

Peguam mewakili penduduk, Yudistra Piagam Dorai berkata Hakim Mahkamah Tinggi, Hakim Mariana Yahya juga telah mengetepikan parte Pembangunan LTT plaintif bekas dan inter-parte injunksi untuk menghalang dari dicerobohi atau mencerobohi kediaman di atas tanah yang terletak di Ulu Telom, Cameron Highlands.

"Hakim membenarkan permohonan kami bagi mendapatkan suatu injunksi untuk mempunyai LTT Pembangunan menghentikan semua kerja yang melibatkan pergerakan tanah berhampiran kawasan penduduk.

"Hujah kami adalah bahawa kita telah mendapatkan seorang pakar mengesahkan dalam suatu afidavit bahawa terdapat risiko tanah runtuh, batu jatuh dan gelinciran tanah daripada kerja-kerja yang sedang dijalankan, yang akan membahayakan kehidupan penduduk jiran," Yudistra berkata pada Selasa.

Dalam bulan September tahun lalu, penduduk Green Cow membuat laporan polis terhadap Pembangunan LTT, kerana bimbang rumah mereka berada dalam bahaya terhadap tanah runtuh yang disebabkan oleh kerja-kerja meratakan tanah oleh pemaju.

Pada bulan Mei tahun ini, penduduk menubuhkan kem di kawasan pemaju untuk menghalang mereka daripada menjalankan projek lot kedai komersial.

LTT Pembangunan kemudiannya memperoleh injunksi ex-parte untuk menghalang penduduk dari menceroboh ke tanah yang dipertikaikan.

Penduduk dan aktivis politik B. Suresh Kumar kemudian meletakkan dalam permohonan untuk mengetepikan injunksi ex-parte dan untuk mendapatkan sendiri perintah mengalang Pembangunan LTT.

Suresh Kumar berkata akhirnya, mereka berharap LTT Pembangunan akan berunding dengan mengenai pampasan untuk berpindah.

"Kami meminta Kerajaan untuk menyediakan tanah dan pemaju untuk menimbang keadaan penduduk supaya kita boleh membina rumah baru," katanya.

Sementara itu, LTT Development peguam T. Gunaseelan berkata anak guamnya masih boleh menjalankan kerja dengan syarat ia tidak dilakukan berhampiran kawasan penduduk.

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Isnin, 11 Jun 2018 8:00 AM

Ramadan anak Chow Kit

Kolumnis

iklan

Iklan