Kembar Tiga Rai Hari Lahir Keempat Pada 12.12.12 - Berita Semasa | mStar

Kembar Tiga Rai Hari Lahir Keempat Pada 12.12.12

Diterbitkan: Rabu, 12 Disember 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Kembar tiga rai ulang tahun keempat pada 12.12.12
Kembar tiga rai ulang tahun keempat pada 12.12.12

BUKIT MERTAJAM: Tiga kanak-kanak, Tang Khon Hwaa, Khon Zunn dan Yeww Khon, yang menyambut hari lahir ke 4 tahun, mungkin tidak cukup memahami kepentingan 12-12-12 tetapi mereka gembira dengan sambutan hari jadi yang dibuat untuk meraikannya.

Mereka kelihatan sangat gembira apabila sambutan hari lahir khas di adakan di tadika mereka.

Ketiga-tiga kanak-kanak lelaki ini melalui rawatan persenyawaan in-vitro (IVF) pada tahun 2008, dan telah dilahirkan pada 12 Dis tahun itu.

Mereka mempunyai sepasang abang berkembar, Khon Hing dan Khon Long, berusia tujuh tahun, yang juga telah menggunakan kaedah melalui IVF.

Ibu bapa mereka, Tang Kwang Yong, 39, dan Ong Siew Ling, 37, berkata mahu anak-anaknya diraikan bukan sahaja dengan saudara-saudara terdekat, tetapi juga dengan rakan-rakan di tadika S3 BSMM Alma Junior di Bukit Mertajam.

Ketiga-tiga kanak-kanak ini tersenyum riang apabila kawan-kawan menyanyikan lagu Happy Birthday, dan meniup lilin pada kek hari jadi mereka dihiasi dengan watak-watak kegemaran mereka animasi Angry Bird.

Kwang Yong yang merupakan pengurus jualan, berkata mereka berasa bertuah dan diberkati kerana mempunyai lima orang anak melalui rawatan IVF.

"Saya tidak mengharapkan untuk memperoleh kembar tiga dan juga dilahirkan pada tarikh yang sangat istimewa," katanya, sambil menambah bahawa dia tidak sedar ketika itu bahawa ia akan menjadi 12-12-12 dalam masa empat tahun.

Ong berkata beliau gembira anak-anaknya mempunyai hari lahir pada tarikh ini sekali dalam seumur hidup.

Ong mengalami dua keguguran pada tahun-tahun awal perkahwinan mereka.

"Apabila saya memulakan rawatan kesuburan, saya gembira telah dikurniakan anak lelaki kembar.

"Pada percubaan kedua saya, kita berharap untuk perempuan. Para doktor memaklumkan kepada kami selepas imbasan awal bahawa kita mempunyai kembar lagi.

"Walau bagaimanapun, pada bulan keempat kehamilan, kita mendapati bahawa saya telah menjalankan tiga," katanya.

Beliau berkata bayi telah selamat dihantar oleh Caesarean di Hospital Lam Wah Ee.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan