Hentikan Kemusnahan Di Cameron Highlands - Sultan Pahang - Berita Semasa | mStar

Hentikan Kemusnahan Di Cameron Highlands - Sultan Pahang

Diterbitkan: Rabu, 12 Disember 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

CAMERON HIGHLANDS: Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah, telah menyatakan rasa tidak puas hati baginda di atas tindakan petani yang merosakkan tanah dan air di Cameron Highlands dengan tindakan yang tidak bertanggungjawab.

Baginda bertitah masalah penanaman haram telah berlaku untuk jangka masa yang panjang, dan pegawai penguat kuasa telah mengambil tindakan seberapa banyak yang mungkin untuk membawa petani yang ingkar ke muka pengadilan.

"Mereka yang bersalah akan dibawa ke mahkamah. Tetapi ia masih berlaku di seluruh Cameron Highlands. Beta mahu perkara ini dihentikan. Beta menasihatkan rakyat-rakyat beta, " titahnya ketika ditemui di Kelab Golf Sultan Ahmad Shah awal bulan ini.

Sultan Ahmad Shah bertitah, ia bukan sekadar petani dari Pahang yang bersalah terhadap penerokaan tanah tidak bertanggungjawab, tetapi juga petani dari luar.

"Anda mesti ingat, ia tidak hanya orang dari Pahang, tetapi orang-orang dari luar negeri ini yang mempunyai wang dan meminta rakyat beta untuk melakukan kerja untuk mereka," titahnya.

Mengatakan bahawa ia adalah amat sukar untuk dikawal, baginda berkata kekurangan pegawai penguatkuasaan untuk menangani masalah ini juga menjadi punca ia berterusan.

Sultan Ahmad Shah telah menyatakan bahawa kecantikan Cameron Highlands 'dan alam sekitar perlu dipelihara, sebagai usaha untuk menarik lebih ramai pelancong dan membawa pendapatan yang lebih untuk negeri ini.

Baginda bertitah kerajaan negeri akan terus mengambil tindakan terhadap petani menyeleweng, menambah bahawa beberapa jabatan yang bertanggungjawab perlu bermesyuarat setiap bulan untuk menangani masalah tersebut.

"Apabila beta hadir, beta mahu melihat apakah penambahbaikan terbaru dan apa yang mereka telah dibuat," katanya.

Raja bertitah bahawa masalah pembersihan tanah yang berleluasa telah berlaku bukan sahaja di Pahang, tetapi di seluruh Malaysia, dan bahawa Kerajaan telah cuba yang terbaik untuk menyelesaikannya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan