Pertanian Secara Haram Jejas Sumber Air 13 Ladang di Cameron Highlands - Berita Semasa | mStar

Pertanian Secara Haram Jejas Sumber Air 13 Ladang di Cameron Highlands

Diterbitkan: Selasa, 11 Disember 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

CAMERON HIGHLANDS: Petani S. Surender adalah lebih daripada gembira untuk menyediakan air ‘teh tarik’, jika mereka tidak keberatan minum air berlumpur.

Ladangnya yang terletak di Batu 49 adalah antara 13 ladang yang menerima bekalan air tercemar akibat penerokaan haram oleh petani lain.

Marah dengan keadaan itu, beberapa petani membuat dua laporan polis terhadap petani yang ingkar.

Pegawai penguatkuasaan Pejabat Tanah telah mengarahkan penerokaan tanah untuk berhenti.

Tetapi pemerhatian yang dibuat oleh The Star menunjukkan bahawa pekerja masih sibuk membuat persediaan penanaman pertanian mereka.

Satu lagi lokasi jauh ke dalam hutan menunjukkan kawasan yang besar, mungkin sekitar 8 hektar telah dibersihkan dan berpotensi untuk menjejaskan kolam air kedua yang digunakan oleh petani.

Anak petani yang terlibat dalam pembersihan tanah haram mendakwa mereka mempunyai permit daripada Pejabat Tanah. Bagaimanapun, beliau tidak tahu daripada mana mereka mendapat permit tersebut.

"Kami mempunyai permit tetapi saya tidak tahu bagaimana kami dapatkannya. Ia dilakukan oleh ayah saya. Kita sudah memberitahu orang Pejabat Tanah bahawa kita akan menyelesaikan masalah pencemaran air dengan membuat kolam baru dan memasang paip, "kata K. Jeyagobi.

Beliau juga mendakwa bahawa masalah dengan pihak berkuasa telah diselesaikan.

Beliau menegaskan bahawa pencemaran air adalah disebabkan musim hujan dan menafikan ia berpunca daripada penerokaan yang dilakukan di ladangnya.

Sementara itu, Surender berkata dia dan lain-lain petani terpaksa bergantung kepada ladang berdekatan untuk mendapatkan sumber air yang bersih sejak pertengahan November.

"Pekerja saya yang mengadu bahawa mereka mengalami cirit-birit dan masalah-masalah lain daripada meminum air yang tercemar. Mereka tidak mempunyai pilihan dan saya tidak mampu untuk membeli air mineral untuk mereka setiap hari, "katanya.

Petani Jaow Au Au, 56, bersetuju terdapat ramai petani yang melanggar undang-undang termasuk menggunakan racun perosak yang diharamkan dan tidak bertanggungjawab menyalurkan sisa ladang mereka ke sungai.

"Racun perosak, sisa manusia atau haiwan, itu semua masuk ke dalam sungai. Adakah mereka tidak terfikir tentang orang lain yang terpaksa menanggung akibat? "katanya.

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan