Cuepacs Gesa Agensi Kerajaan Lanjut Kontrak 50,000 Penjawat Awam - Berita Semasa | mStar

Cuepacs Gesa Agensi Kerajaan Lanjut Kontrak 50,000 Penjawat Awam

Diterbitkan: Selasa, 11 Disember 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) hari ini menggesa agensi kerajaan agar melanjutkan kontrak 50,000 penjawat awam yang status perkhidmatan kontrak mereka bakal ditamatkan hujung tahun ini.

Presidennya Datuk Omar Osman berkata Cuepacs menerima aduan daripada penjawat awam berstatus kontrak dari pelbagai agensi serta jawatan mengenai penamatan perkhidmatan mereka.

"Kami akan memastikan kebajikan golongan ini terbela kerana rata-rata penjawat ini telah berkhidmat selama lebih 10 tahun.

"Yang paling penting, mereka juga ada keluarga untuk ditanggung maka kita harap kerajaan menyemak semula keputusan ini," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Cuepacs di Wisma Cuepacs di sini.

Turut hadir Setiausaha Agung Cuepacs, Lok Yim Pheng serta 37 anggota kesatuan.

Mengulas mengenai pengurangan pengambilan penjawat awam sebanyak 10 peratus bermula tahun depan, Omar menyuarakan kebimbangan berikutan ramai lepasan institusi pengajian tinggi di negara ini mungkin tidak berpeluang mendapat pekerjaan.

"Jawatan yang kosong perlu diisi dengan tenaga kerja baharu menggantikan mereka yang telah pencen atau meninggal dunia," katanya.

Beliau menegaskan bahawa tindakan ini mungkin mengakibatkan graduan menganggur kerana terpaksa bersaing untuk mendapatkan peluang pekerjaan yang amat terhad di sektor awam.

Omar turut menyuarakan nasib kira-kira 3,000 guru tabika yang kemungkinan tidak akan diserapkan sebagai guru tabika tetap di bawah Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN).

Katanya daripada jumlah itu 1,600 adalah guru tabika manakala bakinya merupakan penolong guru tabika yang 70 peratus daripadanya mempunyai pengalaman selama 15 hingga 20 tahun dalam bidang itu.

"Cuepacs sebelum ini pernah menghantar memorandum kepada JPNIN namun tiada sebarang maklum balas yang kami terima," katanya sambil menegaskan JPNIN tidak sepatutnya mengutamakan guru tabika yang mempunyai diploma tanpa mengambil kira pengalaman yang dimiliki guru tabika sekarang.

Pada mesyuarat itu juga, Omar berkata isu pengkorporatan Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA) serta Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (Mosti) turut dibangkitkan dan Cuepacs meminta kerajaan menangguhkan pelaksanaan itu buat sementara.

"Kerajaan sepatutnya memberi taklimat secara menyeluruh kepada penjawat awam di agensi itu serta persatuan (Cuepacs) juga perlu terlibat dalam pelaksanaan pengkorporatan itu," katanya.

Justeru itu, Cuepacs mencadangkan agar penjawat awam di agensi itu diberi pilihan sama ada ingin bersara awal, dipindahkan ke jabatan lain atau menamatkan perkhidmatan mereka. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan