LHDN Kutip RM115 Bilion Cukai Setakat Awal Disember - Berita Semasa | mStar

LHDN Kutip RM115 Bilion Cukai Setakat Awal Disember

Diterbitkan: Isnin, 10 Disember 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

CYBERJAYA: Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) berjaya mencatat kutipan sebanyak RM115 bilion sehingga awal Disember lalu yang merupakan jumlah kutipan tertinggi pernah dicapai badan itu, setakat ini.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) LHDN Tan Sri Dr Mohd Shukor Mahfar berkata berdasarkan rekod itu, pihaknya yakin sasaran RM123 bilion kutipan cukai sehingga akhir tahun ini dapat dicapai.

"Pada tahun lalu, LHDN berjaya memecah kebuntuan kutipan cukai daripada dua digit bilion kepada tiga digit bilion iaitu RM109.6 bilion, jumlah tertinggi dalam sejarah percukaian negara. Usaha ini diteruskan tahun ini dengan tema 'Meneroka Lautan Biru: Zon Kutipan Cukai Tiga Digit' untuk mengenal pasti ruang-ruang baru penjanaan sumber pendapatan negara bagi mengekal dan meningkatkan lagi kutipan cukai langsung," katanya berucap dalam majlis Bicara Bersama Negarawan: Tun Dr Mahathir Mohamad di sini, Isnin.

Dr Mohd Shukor berkata tema 'Menerajui dan Mengurus Perubahan' ditetapkan sebagai asas perjuangan untuk tahun depan bagi mencapai kutipan cukai yang lebih tinggi.

Sementara itu Dr Mahathir berkata selain membantutkan pembangunan negara, kegagalan kerajaan memungut cukai boleh menyumbang kepada pelbagai masalah lain termasuk meningkatkan kadar rasuah dalam kalangan penjawat awam.

Katanya, apabila kerajaan tidak mempunyai hasil yang secukupnya, maka gaji yang lebih tinggi tidak dapat diberi kepada penjawat awam sekali gus akan memaksa mereka mencari alternatif lain untuk menambah pendapatan termasuk menerima rasuah.

"Kalau ini berlaku, maka pendapatan kerajaan tidak akan meningkat dan gaji juga tak akan bertambah maka ia akan jadi satu putaran berulang," katanya.

Dr Mahathir turut mengingatkan LHDN agar tidak mengamalkan tindakan 'keras' ketika melaksanakan amanah mengutip hasil daripada pihak tertentu kerana ia hanya akan menyebabkan berlakunya rasuah.

"Kuasa ni jangan melampaui batas, jangan salah guna seperti rampas buku akaun, kalau tak perlu jangan buat tindakan terlalu keras. Gunakan kuasa untuk mengutip hasil bukannya menindas orang lain," katanya. - BERNAMA

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan