Malaysia Perkenal Konsep Inovasi Sosial Di Kemuncak Keluarga Dunia, Brazil

Diterbitkan: Sabtu, 8 Disember 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Malaysia memperkenalkan konsep inovasi sosial bagi memupuk keluarga seimbang ke arah pembangunan mampan pada upacara pembukaan Sidang Kemuncak Keluarga Dunia+8 (WFO+8) di Foz Do Iguacu, Brazil.

Sidang empat hari itu berakhir pada Ahad.

Ketua-setiausaha Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Dr Noorul Ainur Mohd Nur berkata Malaysia mengemukakan bahawa inovasi sosial itu boleh diterimapakai, disesuai dan dilaksanakan mengikuti konteks masing-masing negara.

"Pendekatan inovasi sosial ialah pembinaan dan pelaksanaan idea baru yang membawa kesan seperti untuk produk, perkhidmatan dan model bagi memenuhi keperluan sosial segala jenis, dari keadaan kerja dan pendidikan hingga kepada pembangunan masyarakat dan keluarga.

"Ia juga merujuk kepada inovasi yang mempunyai tujuan sosial seperti pemerkasaan ekonomi kumpulan terpinggir, kredit mikro atau pembelajaran jarak jauh, inovasi dalam dasar awam dan tadbir urus," kata beliau dalam satu kenyataan di sini pada Sabtu.

Antara inisiatif inovasi sosial utama yang dilaksanakan Malaysia ialah penggubalan Dasar Keluarga Kebangsaan, Program 1Azam, Perkongsian Maklumat bagi mempertingkat Rangkaian Keluarga, Program Keluarga Didahulukan 1Malaysia di bawah Strategi Lautan Biru Kebangsaan dan model pertumbuhan Malaysia yang menggabungkan Indeks Ekonomi dan Kebahagiaan.

WFO+8 dihadiri oleh lebih 50 negara dan diwakili oleh 200 perwakilan termasuk menteri, pegawai kerajaan, NGO, sektor swasta dan masyarakat madani.

Sidang kemuncak itu dianjurkan oleh Pertubuhan Keluarga Sedunia, dengan kerjasama Jabatan Hal Ehwal Ekonomi dan Sosial Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu. BERNAMA

iklan

Video

Jumaat, 24 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Harry - Abang Lori Tenonenonet

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan