Kredibiliti Sijil Halal Penting Jadikan Malaysia Hab Halal Serantau

Diterbitkan: Isnin, 3 Disember 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

BANGI: Menteri Perdagangan, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata adalah penting untuk orang ramai berasa yakin dengan sijil halal yang dikeluarkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dalam usaha menjadikan negara ini sebagai hab halal di rantau ini.

Beliau berkata kerana itulah kadang kala pihak Jakim mengambil masa yang agak lama untuk mengeluarkan sijil halal, berikutan piawaian yang ditetapkan adalah tinggi dan ketat.

"Sekarang ini saya difahamkan banyak negara yang bawa produk mereka ke negara kita, buat pembungkusan di sini dan gunakan logo halal Jakim untuk dieksport ke luar kerana negara luar seperti di Timur Tengah memang mempercayai logo halal Jakim berbanding logo dari negara lain.

"Jadi kalau kita nak jadikan Malaysia sebagai hab halal, ia akan berjaya kalau orang yakin," katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan sijil halal kepada sembilan francaisi Tutti Frutti Malaysia di sini, Isnin.

Dalam ucapannya sebelum itu Ismail Sabri berkata walaupun undang-undang tidak mewajibkan pengusaha restoran dan kedai makan di negara ini mendapatkan sijil halal, namun mereka perlu peka dengan kehendak masyarakat yang mementingkan soal kebersihan dan kehalalan makanan.

Beliau berkata sehingga kini hanya kira-kira 30 peratus daripada rangkaian francais di negara ini yang mempunyai sijil halal.

"Saya galakkan dan saya harap lebih ramai pengusaha restoran mendapatkan sijil halal supaya dapat menarik lebih ramai pelanggan terutama yang beragama Islam.

"Pengguna pula perlu bijak buat pilihan dan tidak perlu menyalahkan kerajaan sekiranya sesebuah restoran itu tidak mempunyai sijil halal kerana mereka mempunyai pilihan untuk menolak restoran jenis itu," katanya.

Sementara itu Ismail Sabri berkata beliau dan delegasi kementerian akan ke Hong Kong Rabu ini untuk mempromosikan pelbagai produk industri kecil dan sederhana (IKS) dari negara ini melalui program Taste of Malaysia.

Selain itu beliau juga akan menghadiri Franchise Exhibition yang disertai oleh 12 francaisor dari negara ini, katanya. - BERNAMA

iklan

Video

Khamis, 17 Ogos 2017 3:02 PM

Seksi? Urusan Saya Dengan Tuhan - Zizi Kirana

Khamis, 17 Ogos 2017 12:30 PM

Erma Reda, Jatuh Talak Satu

Khamis, 17 Ogos 2017 9:00 AM

Wak Doyok Kini Bintang Filem

Rabu, 16 Ogos 2017 3:59 PM

Bahaya Tu Abang Oii...

Rabu, 16 Ogos 2017 12:30 PM

“Senyum Je Pada Haters” - Farisha Irish

Selasa, 15 Ogos 2017 3:28 PM

Raysha Rizrose Pemalu, Bukan Sombong!

Selasa, 15 Ogos 2017 11:59 AM

Keluarga 'Control' Hidup Neera Azizi?

Selasa, 15 Ogos 2017 9:00 AM

Abang Long Fadil 2 Telan Belanja RM 3.2 Juta

Kolumnis

iklan

Iklan