Psikiatri: Penyorok Sampah Ada Harapan Pulih - Berita Semasa | mStar

Psikiatri: Penyorok Sampah Ada Harapan Pulih

Diterbitkan: Ahad, 2 Disember 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Penyorok kompulsif adalah gangguan personaliti yang menjejaskan kira-kira 2% daripada penduduk, menurut pakar psikiatri.

Lebih 20% orang dengan gangguan obsesif kompulsif (OCD) juga menunjukkan gejala yang sama.

"Ia boleh berlaku pada orang dengan skizofrenia dan demensia," kata Presiden Persatuan Psikiatri Malaysia (MPA), Dr Abdul Kadir Abu Bakar, sambil menambah bahawa penyorok kompulsif mempunyai apa-apa kaitan sama ada genetik atau kekurangan barang pada awal dalam kehidupan.

"Imbasan otak mendedahkan bahawa kompulsif penyorok mempunyai lebih rendah tahap aktiviti dalam nukleus berekor otak, berbanding dengan mereka yang tidak menyimpan," katanya, memetik laporan Jurnal kajian Antarabangsa tahun 2002 Neuropsychopharmacology. (Nukleus berekor dikaitkan dengan emosi, pembelajaran, membuat keputusan dan orientasi.)

Dr Abdul Kadir berkata penyorok biasanya akan menyimpan perkara-perkara remeh seperti bil, resit, surat khabar, pakaian lama dan perhiasan yang patah.

"Dalam kes-kes yang lebih ekstrem, penyorok menyembunyikan sampah haiwan sehingga menyebabkan kehidupannya terjejas.

"Perkara-perkara ini adalah ringan bagi kebanyakan orang tetapi mereka tidak tahu bagaimana untuk meletakkan nilai pada barang-barang tersebut,” katanya.

Pakar Psikologi, Dr Adnan Omar bersetuju, sambil menambah bahawa penyorok kompulsif boleh "dirawat" melalui campur tangan pihak ketiga, melalui ubat atau terapi tingkah laku.

"Jurupulih akan pergi ke rumah mereka untuk mengajar mereka kemahiran," katanya.

"Mereka secara perlahan-lahan akan mengurangkan aktiviti tersebut - bermula dari kurangnya penting. Dengan cara itu mereka masih boleh berasa mereka berada dalam kawalan harta benda mereka, "katanya.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, ketika ditanya tentang pilihan rawatan disediakan bagi penyorok di negara ini, berkata kementerian akan meneliti perkara itu.

"Ini merupakan kumpulan yang perlu diberikan bantuan dan rawatan," katanya.

MCA Perkhidmatan Awam dan Aduan ketua jabatan Datuk Seri Michael Chong berkata kes penyorok agak jarang berlaku tetapi beliau menasihatkan mereka untuk mendapatkan bantuan

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan