'Pengidap AIDS' Beri Pelukan Pada Orang Awam - Berita Semasa | mStar

'Pengidap AIDS' Beri Pelukan Pada Orang Awam

Diterbitkan: Ahad, 2 Disember 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Sukarelawan sedang menjayakan kempen Hari Aids Sedunia.
Sukarelawan sedang menjayakan kempen Hari Aids Sedunia.

KUALA LUMPUR: Sekumpulan mahasiswa yang menyamar sebagai mangsa HIV / AIDS dan memeluk orang yang tidak dikenali untuk membantu destigmatise penyakit.

Kira-kira 200 pelajar dari Persatuan Perubatan Universiti Malaya mahu menyampaikan mesej bahawa HIV tidak boleh merebak melalui sentuhan pada satu majlis Hari AIDS Sedunia di Berjaya Times Square pada Sabtu.

"Kami mahu mendidik orang ramai mengenai fakta-fakta yang berkaitan dengan HIV / AIDS dan bahawa ia tidak boleh merebak melalui berjabat tangan atau pelukan," kata seorang pelajar.

Belia yang ditemu ramah pada majlis itu melahirkan kebimbangan dengan statistik yang menunjukkan bahawa mereka yang berusia antara 19 dan 39 tahun mewakili hampir tiga suku daripada semua kes HIV / AIDS di Malaysia.

"Belia perlu tahu betapa pentingnya seks selamat dan mengamalkan pantang sebelum perkahwinan," kata Sarah Tai, 20, pelajar tahun pertama perubatan.

Pelajar Pentadbiran perniagaan pelajar Mohd Rahimi Radzi, 23, berkata, dia tahu beberapa belia yang HIV positif.

"Mereka perlukan sokongan untuk berjuang dengan penyakit dan kembali kepada kehidupan normal mereka," katanya.

Sukarelawan NGO, Camelia Sulaiman, 25, berkata stigma terhadap orang-orang yang mempunyai penyakit ini mesti berakhir.

"Mereka adalah sama seperti mana-mana orang lain yang menderita dengan penyakit dan tidak harus dianggap berbeza," katanya.

Masyarakat juga akan berganding bahu dengan Majlis AIDS Malaysia untuk melancarkan Kelab Belia Riben Merah, yang akan menyebarkan kesedaran tentang penyakit itu di kampus.

Duta kelab itu Aaron Aziz merupakan seorang pelakon tempatan popular berkata: "Jika anda fikir bahawa HIV tidak berlaku kepada anda, fikir sekali lagi.

"Semua orang muda mesti tahu bagaimana untuk melindungi diri daripada HIV dan ia bermula dengan bertanggungjawab untuk kesihatan anda," kata Aaron.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan