Ketua Sami Berhadapan Penyingkiran - Berita Semasa | mStar

Ketua Sami Berhadapan Penyingkiran

Diterbitkan: Ahad, 2 Disember 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Datuk K. Sri Dhammaratana
Datuk K. Sri Dhammaratana

PETALING JAYA: Seorang ketua sami berhadapan dengan jawatankuasa pengurusan kuil Buddha dengan beberapa ahli tidak puas hati cuba untuk menggulingkan beliau daripada jawatannya.

Mereka juga dalam usaha untuk mengusir Ven. Datuk K. Sri Dhammaratana dari bangunan kuil Buddha Maha Vihara di Brickfields.

Persatuan ahli Sasana Abhiwurdi Wardhana, yang menguruskan kuil, mendapat perintah mahkamah untuk mengadakan mesyuarat agung luar biasa (EGM) hapada Ahad untuk mempertimbangkan resolusi terhadap Dhammaratana, yang merupakan Ketua Sami Tinggi Malaysia.

Dhammaratana, yang juga merupakan pengasas Persatuan Kebajikan Ti-Ratana dan penasihat, pertikaian dalam komuniti Buddha pada tahun 2010 berlaku apabila dia memakai sut untuk majlis adat istiadat penganugerahan gelaran Datuk.

Don Harold Jayasinghe, ahli seumur hidup persatuan itu telah meminta EGM, mendakwa ia adalah "kesalahan kubur" kerana ia adalah bertentangan dengan kepercayaan tradisional masyarakat.

"Kami percaya ramai yang tidak berpuas hati mengenai kejadian itu tetapi takut untuk bersuara," katanya.

Walau bagaimanapun, lain-lain anggota kanan masyarakat berkata kumpulan yang telah dipanggil untuk EGM itu bersifat"dendam" terhadap sami dan cuba untuk menggulingkan beliau sejak dilantik ketua sami kuil pada tahun 2006.

Seorang pemimpin masyarakat berkata pandangan kumpulan tersebut tidak mencerminkan perasaan masyarakat Buddha secara keseluruhan.

"Satu puak yang tidak berpuas hati dengan kepimpinan beliau adalah semata-mata cuba untuk membangkitkan masalah menggunakan isu ini sebagai satu saluran untuk menyingkirkannya," kata pemimpin itu, yang enggan namanya disiarkan.

Beliau berkata bahawa pakaian itu dipakai sebagai tanda hormat terhadap Raja semasa majlis penganugerahan tersebut.

Pemimpin berkata perkara itu telah diselesaikan berikutan keputusan yang dibuat oleh majlis Bab Malwatta di Sri Lanka, yang telah dilantik Dhammaratana sebagai Ketua Imam Besar.

"Tetapi kita kini dipaksa untuk mengadakan EGM," katanya.

Masyarakat, yang mempunyai kira-kira 400 ahli, akan mengadakan EGM di kuil petang Ahad.

Perintah mahkamah, yang dilaporkan kepada The Star, menyatakan bahawa resolusi yang akan diputuskan semasa mesyuarat hari ini termasuk untuk melucutkan jawatan Dhammaratana sebagai ketua kuil dan untuk tidak membenarkan dia menetap di sana.

Dhammaratana enggan mengulas.

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan