Nik Aziz Akui Pengawasan Dasar Jantina Dalam Pemotongan Rambut - Berita Semasa | mStar

Nik Aziz Akui Pengawasan Dasar Jantina Dalam Pemotongan Rambut

Diterbitkan: Rabu, 28 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Nik Aziz bersalaman dengan Penyokong PAS di kediaman rasmi beliau di Kota Baru.
Nik Aziz bersalaman dengan Penyokong PAS di kediaman rasmi beliau di Kota Baru.

KOTA BARU: Selepas beberapa hari bantahan awam terhadap dasar jantina Majlis Perbandaran Kota Baru pada isu memotong rambut, Kerajaan Kelantan nampaknya melembutkan pendirian mengenai perkara itu.

Walau bagaimanapun, ia masih belum memutuskan sama ada untuk membatalkan undang-undang larangan terhadap pendandan rambut wanita dan lelaki daripada memotong rambut pelanggan jantina bertentangan, tanpa mengira sama ada mereka Islam atau bukan Islam.

"Saya akan membawa ia pada mesyuarat exco negeri untuk disahkan sebelum membuat apa-apa pendirian rasmi mengenai isu itu," kata Menteri Besar Datuk Nik Aziz Nik Mat berkata pada Selasa.

"Pertama sekali, kita mesti memegang undang-undang yang berasaskan Syariah. Insya Allah (Insya-Allah), "katanya, menjawab soalan mengenai sama ada beliau akan mempertimbangkan rayuan oleh pengusaha salun rambut untuk mengkaji semula undang-undang kecil.

"Ia adalah mustahil kerana mereka (orang-orang yang membantah) adalah bukan Islam.

"Islam membenarkan mereka mengamalkan budaya mereka, selagi ia tidak melanggar agama (Islam)."

Nik Aziz, yang merupakan penasihat rohani PAS, berkata demikian kepada pemberita di hadapan mesyuarat dengan lima pegawai dari Kongres Penyokong PAS untuk membincangkan kontroversi di kediaman rasmi menteri besar di sini.

Turut hadir ialah negeri PAS Dewan Ulama Datuk Mohamad Daud, juga dikenali sebagai Mat Iraq.

"Kita perlu berpegang kepada prinsip Islam kerana Islam menjadikan ia mudah untuk manusia, bukan cara yang menyusahkan.

"Itulah sebabnya saya dijemput oleh Mat Iraq mesyuarat untuk perbincangan dengan kongres," kata Nik Aziz.

"Mungkin ia adalah kerana tiada kerajaan yang lain (di Malaysia) yang melaksanakan sistem ini," katanya.

Pengendali Salon telah dilaporkan telah menerima kompaun bermula dari RM250 hingga RM300 sejak Majlis Perbandaran Kota Baru menguatkuasakan undang-undang tersebut.

Kongres penasihat Jeff Lee Weng Chun berkata, mereka mahu Nik Aziz untuk mengecualikan orang bukan Islam daripada undang-undang kecil itu.

"Kami, pada pihak yang bukan Islam, mahu merayu kepada Tok Guru (Nik Aziz) untuk mengkaji semula undang-undang sebagai salun rambut sekarang seperti apa yang mereka telah 20 tahun lalu," katanya.

Di KUALA LUMPUR, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata Kerajaan Kelantan tidak bercadang untuk melaksanakan mana-mana undang-undang Islam "moral" ke atas bukan Islam.

Ini telah terbukti dengan pengenalan Kanun Jenayah Syariah (11) Enakmen, yang tidak diguna pakai kepada orang bukan Islam, katanya.

"PAS memandang serius kebimbangan orang bukan Islam atas isu unisex salon rambut di Kelantan," katanya dalam satu kenyataan yang dibacakan oleh Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub.

"Jawatankuasa pusat parti telah dimaklumkan oleh Kerajaan Kelantan bahawa ia bersedia untuk mempertimbangkan cadangan daripada kumpulan bukan Islam mengenai cara terbaik untuk menyelesaikan masalah ini berdasarkan konsep kebebasan beragama bagi orang bukan Islam," kata Abdul Hadi berkata.

Beliau berkata Kerajaan Kelantan terpaksa menjalankan tanggungjawabnya berdasarkan mandat yang diberikan oleh rakyat untuk memastikan kesucian moral umat Islam dipelihara.

"PAS komited untuk menyelesaikan sebarang masalah melalui perbincangan," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan