Najib: BN Boleh Dapat Semula Majoriti Dua Pertiga Selagi Umno Kekal Bersatu - Berita Semasa | mStar

Najib: BN Boleh Dapat Semula Majoriti Dua Pertiga Selagi Umno Kekal Bersatu

Diterbitkan: Rabu, 28 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Tidak mustahil untuk Barisan Nasional (BN) mendapatkan kembali dua pertiga majoriti dalam pilihan raya umum selagi Umno kekal bersatu dan inklusif.

Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak memberitahu perwakilan parti bahawa persoalannya adalah margin kemenangan.

Perwakilan yang menghadiri taklimat presiden majlis perhimpunan agung Umno berkata Najib yakin kemenangan tidak disabotaj dan parti akan terus untuk mendekati pengundi bukan Melayu.

"Najib memberitahu bahawa kita berada di landasan yang betul tetapi menegaskan bahawa kita tidak perlu mengambil perkara yang mudah dan memastikan parti kekal bersatu, terutamanya di peringkat bahagian," kata perwakilan.

Perwakilan, yang menyifatkan Najib sebagai dalam keadaan yang baik, tenang dan yakin walaupun suasana politik yang semakin tegang dengan pilihan raya yang semakin hampir, beliau berulang kali menekankan bahaya pada bahagian yang lemah adalah disebabkan sabotaj dalaman.

"Beliau mengingatkan perwakilan bahawa siapa pun yang dipilih oleh parti sebagai calon, mereka lama atau baru, orang itu mesti diterima oleh kepimpinan bahagian."

Perwakilan lain berkata Najib juga telah membuat beberapa rujukan kepada hasrat untuk mempunyai lebih ramai calon muda bertanding dalam pilihan raya umum akan datang ini.

"Dia juga merayu kepada wakil-wakil yang lebih tua untuk memberi laluan kepada calon-calon yang lebih muda," katanya.

Seorang lagi perwakilan berkata Najib menggariskan dengan jelas apa yang dimaksudkan dengan sabotaj.

"Ia bukan sahaja aktif melibatkan diri dalam perbuatan yang boleh memberi kekalahan tetapi juga tidak melakukan apa-apa untuk menyokong calon-calon.

"Presiden memberitahu perwakilan bahawa walaupun Umno kuat, ia masih memerlukan sokongan orang bukan Melayu, pengundi 13 juta, hanya 3.4 juta ahli-ahli parti." Najib juga memberitahu para perwakilan bahawa pilihan raya umum mungkin tidak akan diadakan pada bulan Disember.

"Beliau memberitahu mereka bahawa pilihan raya boleh dibuat lebih awal tetapi beliau mahu memastikan janji-janji yang dibuat oleh Kerajaan kepada rakyat dipatuhi sepenuhnya untuk mengelakkan daripada menjadi satu isu."

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan