MCA Bantu Pengusaha Salun Yang Terjejas Kerana Dasar Pas - Berita Semasa | mStar

MCA Bantu Pengusaha Salun Yang Terjejas Kerana Dasar Pas

Diterbitkan: Rabu, 28 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: MCA telah menawarkan bantuan kepada perniagaan mereka yang berada di Kedah dan Kelantan yang terjejas oleh dasar PAS.

Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berkata parti itu telah menubuhkan sebuah sekretariat untuk membantu mereka sama ada untuk memindahkan perniagaan mereka atau mencari pekerjaan dalam negeri yang diperintah Barisan Nasional (BN) .

Beliau berkata sekretariat, yang diketuai oleh setiausaha akhbar beliau Giam Say Khoon, antara lain akan memberi nasihat umum dan undang-undang,.

Sekretariat juga akan membantu mendapatkan kelulusan daripada pihak berkuasa yang berkaitan dan mencari tapak perniagaan yang sesuai serta menyediakan pembiayaan.

"Ini adalah untuk mengurangkan kebimbangan mereka supaya mereka tidak akan menghadapi sebarang masalah," kata Dr Chua memberitahu pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa pusat MCA di sini, Selasa.

Beliau juga mempersoalkan DAP berdiam diri sejak peraturan pengasingan jantina untuk salun rambut di negeri Kelantan dileaksanakan.

Mengulas mengenai rancangan PAS untuk membantah konsert Elton John di Genting Highlands pada Khamis, Dr Chua berkata parti itu tidak seharus cuba untuk menafikan peluang orang ramai untuk menikmati persembahan.

"PAS harus menangani isu-isu yang lebih besar, seperti kekurangan air bersih paip serta HIV dan kadar perceraian tinggi di Kelantan.

"Kelantan mempunyai cukup masalah sosial untuk memastikan mereka sibuk dan bukannya cuba untuk menguatkuasakan keputusan mereka pada orang lain," katanya.

Beliau memberi amaran bahawa PAS tidak akan berputus asa menegakkan agenda Islam dan akan melaksanakan banyak lagi larangan-larangan jika ia menjadi kuasa dominan.

Dr Chua juga berkata beliau mengalu-alukan orang ramai untuk menyertai MCA "tetapi mereka mesti suka dan percaya dalam parti", sambil menambah bahawa 5,000 keahlian baru telah diluluskan pada Selasa.

Beliau berkata parti itu akan bertemu Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran, untuk memberi maklum balas ke atas Pelan Induk Pembangunan Pendidikan Negara.

Dr Chua mengkritik Datuk Seri Anwar Ibrahim yang ingin menjemput pemerhati asing bagi memantau pilihan raya, berkata ia adalah satu perbuatan yang memalukan bagi rakyat Malaysia.

"Ia menunjukkan dia adalah terdesak dan hanya cuba untuk mencemarkan nama Malaysia dan mendapatkan publisiti," kata Dr Chua menambah, mengatakan bahawa ini adalah satu peringatan kepada semua rakyat Malaysia bahawa Ketua Pembangkang sanggup melakukan apa sahaja untuk menjadi perdana menteri.

Dr Chua bersetuju dengan pandangan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa pihak pembangkang mungkin menggunakan demonstrasi jalanan jika Barisan Nasional menang sekali lagi dalam pilihan raya umum.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan