Imbangi Calon Pemuda Dengan Peratus Pengundi Muda - Khairy - Berita Semasa | mStar

Imbangi Calon Pemuda Dengan Peratus Pengundi Muda - Khairy

Diterbitkan: Rabu, 28 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pemuda Umno berharap jumlah calon di kalangan generasi muda yang bakal mewakil parti itu pada pilihan raya umum akan datang selari dengan bilangan pengundi berdaftar di kalangan kumpulan berkenaan.

Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin berkata, walaupun Pemuda Umno tidak meletakkan sebarang kuota kerusi untuk ditandingi, namun sayap Umno itu berharap jumlah calon yang akan diketengahkan mencerminkan transformasi dalam parti.

"Kita tak letakkan peratusan kuota untuk pemuda, tapi kami sampaikan harapan agar calon pemuda ini (yang bakal dipilih) bilangannya biarlah sama dengan segmen pengundi muda yang ada.

"Tiada peratusan, tiada kupta...tapi ia mestilah reflektif, perlu mencerminkan perubahan demografi yang kita lihat (dalam parti)," katanya pada sidang media di sini, Rabu.

Pada pilihan raya umum akan datang, daripada kira-kira 13 juta jumlah pengundi berdaftar di seluruh negara sehingga kini, seramai 5,175,096 atau 40 peratus dikalangan pengundi itu berusia antara 21 hingga 39 tahun.

Justeru katanya, Pemuda Umno sudah bersiap sedia untuk memikul tanggungjawab sama ada dalam parti ataupun untuk diangkat sebagai calon pada pilihan raya.

"Kita perlu sedar bahawa ramai ahli pemuda sudah bersedia untuk memikul tanggungjawab. Bagi pemuda, parti mesti mula mengiktiraf dan mengenal pasti lebih ramai calon kita yang berkelayakan...jadi ia perlu bermula dengan pilihan raya akan datang," katanya.

Selain itu katanya, pemuda sendiri berusaha mengetengahkan calon yang berkualiti dan dikategorikan sebagai calon boleh menang.

"Kalau kita dalam keadaan tak ramai calon pemuda (berkualiti), saya risau mungkin calon pemuda kita diletakkan di kawasan yang susah untuk kita menang.

"Kalau itu berlaku maka kita tidak akan dapat ramai wakil rakyat pemuda," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan