Dewan Rakyat Lulus Usul Larangan Kenyataan Seksis

Diterbitkan: Rabu, 28 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Dewan Rakyat telah sebulat suara bersetuju meluluskan usul meminda Perintah Tetap untuk menghalang ahli parlimen, dari mengucapkan kenyataan seksis di dalam Dewan.

Dengan kelulusan, Perintah Tetap 36 (4) kini berbunyi: "Ia hendaklah daripada perintah bagi Ahli Dewan untuk menggunakan bahasa kesat atau membuat kenyataan seksis."

Dalam jawapan Menteri, di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz berkata Speaker Dewan Rakyat mempunyai kuasa untuk memutuskan apa yang akan dianggap "seksis" dan mengambil tindakan yang perlu, termasuk merujuk MP yang terlibat kepada Jawatankuasa Hak dan Keistimewaan.

"Kita tahu perkataan-perkataan seperti celaka (terkutuk) atau sial (terkutuk) dianggap bahasa kesat di dalam Dewan. Tetapi kata-kata seperti bocor (kebocoran), sebagai contoh, tidak menyinggung perasaan sendiri.

"Dengan sendirinya, ia tidak disifatkan seksis tetapi apabila konotasi yang dibuat semasa perbahasan, ia membawa makna yang berbeza.

"Pindaan ini akan membuat ia lebih jelas kepada Ahli Parlimen bahawa mereka tidak dibenarkan untuk mengucapkan ucapan seksis. Ia juga akan menjadikan ia lebih mudah bagi Speaker untuk mengambil tindakan.

"Ahli Parlimen perlu memaklumkan Speaker serta-merta jika mereka merasakan bahawa istilah adalah seksis," katanya menjawab ke titik yang dibangkitkan oleh Gobind Singh Deo (DAP Puchong) semasa perbahasan mengenai usul itu.

Untuk soalan dari Datuk Ismail Kassim (BN Arau), Nazri berkata ianya tidak perlu untuk mempunyai garis panduan khusus mengenai apa yang merupakan "kenyataan seksis" sebagai Speaker dan timbalannya akan mempunyai budi bicara untuk membuat keputusan mengenai perkara itu.

Nazri juga bersetuju cadangan oleh kedua-dua Siti Zailah Mohd Yusoff (PAS Rantau Panjang) dan Fong Po Kuan (DAP Batu Gajah) bahawa semua Ahli Parlimen perlu menjalani latihan peka gender yang diadakan oleh Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, sambil menambah bahawa Speaker dan timbalan juga perlu hadir.

Bercakap kepada pemberita kemudiannya, Nazri berkata Kerajaan akan meneliti cadangan Gobind untuk Speaker wanita akan dilantik, menambah: ". Walau bagaimanapun, mereka mesti dilantik bukan sekadar kerana jantina mereka tetapi kerana keupayaan mereka"

Senat, katanya, kini mempunyai seorang timbalan presiden wanita.

iklan

Video

Khamis, 17 Ogos 2017 3:02 PM

Seksi? Urusan Saya Dengan Tuhan - Zizi Kirana

Khamis, 17 Ogos 2017 12:30 PM

Erma Reda, Jatuh Talak Satu

Khamis, 17 Ogos 2017 9:00 AM

Wak Doyok Kini Bintang Filem

Rabu, 16 Ogos 2017 3:59 PM

Bahaya Tu Abang Oii...

Rabu, 16 Ogos 2017 12:30 PM

“Senyum Je Pada Haters” - Farisha Irish

Selasa, 15 Ogos 2017 3:28 PM

Raysha Rizrose Pemalu, Bukan Sombong!

Selasa, 15 Ogos 2017 11:59 AM

Keluarga 'Control' Hidup Neera Azizi?

Selasa, 15 Ogos 2017 9:00 AM

Abang Long Fadil 2 Telan Belanja RM 3.2 Juta

Kolumnis

iklan

Iklan