Tiada Kenyataan Seksis Dan Kasar Di Parlimen - Berita Semasa | mStar

Tiada Kenyataan Seksis Dan Kasar Di Parlimen

Diterbitkan: Selasa, 27 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen dilarang membuat kenyataan seksis selepas satu cadangan untuk meminda Peraturan Mesyuarat Dewan Rakyat.

Perkara 36(4) dalam Peraturan Mesyuarat sebelum ini menyebut larangan itu dikuatkuasakan ke atas perbuatan mengeluarkan kenyataan biadap atau tidak sopan.

Cadangan pindaan baru ke atas fasal berkenaan kini menyatakan: "Adalah menjadi kesalahan bagi Ahli Dewan yang menggunakan bahasa kurang sopan (biadap) atau membuat kenyataan seksis."

Walaupun Speaker di Parlimen menegur untuk tidak membuat kenyataan berbaur seks atau menyinggung namun apabila merujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Keistimewaan, tiada peruntukan khusus dalam Perintah Tetap untuk menghalang mereka daripada berbuat demikian.

Salah satu kenyataan yang paling kontroversi berbaur seks dibuat pada tahun 2007 oleh Ahli Perlimen Kinabatangan Datuk Bung Mokhtar Radin, yang menggunakan perkataan bocor (kebocoran) bagi merujuk kepada kitaran bulanan haid Ahli Perlimen Batu Gajah Fong Po Kuan.

Mereka berhujah tentang siling Parlimen yang bocor pada masa itu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz berkata pindaan yang dicadangkan adalah untuk menghentikan kenyataan seperti itu di Parlimen "sekali dan untuk semua".

"Kebelakangan ini, terdapat telah banyak insiden tersebut ... Ini adalah untuk melindungi maruah wanita. "

Beliau menambah bahawa Speaker mempunyai kuasa mutlak untuk menentukan sama ada perkataan berbaur seks atau tidak.

Mengenai tindakan yang akan diambil terhadap Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Negara yang mengingkari peraturan, Nazri berkata: "Ia terpulang kepada mereka (Speaker dan Presiden Senat) untuk memutuskan sama ada untuk merujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Keistimewaan."

Antara yang pertama menyatakan sokongan Rang Undang-Undang adalah Bung Mokhtar, yang telah menimbulkan kemarahan kumpulan-kumpulan wanita di masa lalu dengan ucapan-ucapan berbaur lucah.

Beliau berkata: "Ahli Parlimen sedar mereka tidak perlu membuat kenyataan seperti itu. Walau bagaimanapun, ada kalanya kata-kata mereka telah disalah faham dan dimainkan oleh media. "

Pengerusi Kaukus Nancy Shukri, mengalu-alukan pindaan yang dicadangkan, berkata bahawa kenyataan berbaur seks yang dibuat dalam Dewan Rakyat adalah bukan perkara baru walaupun peraturan terhadap Ahli Parlimen menggunakan "un-parlimen perkataan".

Cadangan pindaan tertentu di mana peraturan ini adalah tertumpu pada tidak memberi kenyataan berbaur seks, katanya.

Datuk Dr Marcus Yong Peti Surat (BN-Putatan) mengalu-alukan Rang Undang-Undang baru itu tetapi menambah bahawa Ahli Parlimen tidak perlu terlalu sensitif atas kenyataan yang dibuat secara berseloroh.

"Kita perlu menjadi matang. Tidak semua perlu diambil begitu serius, "katanya.

Tian Chua (PKR - Batu) berkata pindaan dikuatkuasakan dengan tegas untuk menghentikan segala kenyataan berbaur seks.

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan