Pekerja Bangladesh Bagi Sektor Pertama Perladangan Tiba Pada Januari - Berita Semasa | mStar

Pekerja Bangladesh Bagi Sektor Pertama Perladangan Tiba Pada Januari

Diterbitkan: Selasa, 27 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Kumpulan pertama pekerja dari Bangladesh dijangka tiba pada bulan Januari depan berikutan pemeteraian memorandum (MoU) antara Malaysia dan negara itu di sini.

Menteri Sumber Manusia Datuk Seri Dr S. Subramanian menandatangani bagi Malaysia manakala Menteri Kebajikan dan ekspatriat-riates 'Luar Negara Menggunakan-ment Khandker Mosharraf Hossain mewakili negaranya.

Pengambilan akan dilakukan melalui Kerajaan mekanisme Kerajaan yang bertujuan untuk menghapuskan penglibatan orang tengah dan ejen.

Dr Subramaniam berkata untuk permulaan, pengambilan akan terhad kepada sektor perladangan.

"Ia akan menjadi pada asas tiga bulan percubaan dan jika mekanisme membuktikan berjaya, kita boleh mempertimbangkan untuk meluaskannya kepada sektor-sektor lain," katanya pada majlis menandatangani perjanjian di sini.

Satu Jawatankuasa Permohonan Pekerja Bangladesh (MCAB) Malaysia telah ditubuhkan untuk memproses permohonan daripada majikan Malaysia.

Bercakap kepada pemberita kemudian, Dr Subramaniam berkata tiada kuota dan pengambilan akan berdasarkan permintaan.

"Sektor perladangan dikatakan kekurangan 30,000 pekerja," katanya.

Dr Subramaniam juga berkata kerajaan akan mempertimbangkan mempunyai susunan yang sama dengan negara-negara lain.

Satu lagi MoU dengan kerajaan tersebut juga telah menandatangani kerjasama dalam mencegah dan memerangi jenayah transnasional.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mewakili Malaysia manakala Bangladesh diwakili oleh Menteri Negeranya Dr Mohiuddin Khan Alamgir.

Sementara itu, Persatuan Majikan Malaysia (MEF) berkata mengangkat larangan tersebut akan membantu meringankan kekurangan pekerja terutama dalam industri pembinaan, perladangan dan pertanian.

Pengarah Eksekutif MEF, Shamsuddin Bardan berkata kerajaan perlu tampil dengan penyelesaian jangka panjang supaya majikan tidak akan terjejas oleh gangguan tersebut.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan