Mukhriz: Perdagangan Lebihan Direkod Januari Hingga September - Berita Semasa | mStar

Mukhriz: Perdagangan Lebihan Direkod Januari Hingga September

Diterbitkan: Selasa, 27 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Malaysia mencatatkan lebihan perdagangan antara Januari hingga September tahun ini, dengan jumlah bernilai RM525.5bil eksport terhadap RM457.24bil import, kata Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mukhriz Mahathir.

Antara sektor yang telah menunjukkan peningkatan dalam eksport telah ditapis produk petroleum, peralatan jentera dan bahagian-bahagian, dan produk getah, katanya.

"Walaupun telah ada turun naik dalam pasaran, sektor-sektor ini adalah yang menunjukkan peningkatan," katanya, sambil menambah bahawa pengimport utama produk Malaysia masih lagi Amerika Syarikat, China dan Eropah.

"Pada masa yang sama, kita cuba untuk menceburi pasaran baru yang mempunyai kuasa beli yang lebih kukuh untuk membeli produk kita," katanya kepada Dewan Rakyat semasa soalan Selasa.

"Sektor yang sedikit menurun dalam eksport termasuk sektor elektrik dan elektronik.

"Sektor ini mencatatkan penurunan RM3 bilion dari RM177.9bil eksport antara Januari dan September tahun lepas untuk RM174.51bil dalam tempoh yang sama tahun ini," katanya.

Beliau juga berkata, Kementerian Kewangan, Bank Negara Malaysia dan Kementerian Perdagangan dan Industri Antarabangsa telah memantau rapat sebarang perubahan kepada ringgit di pasaran.

Mukhriz berkata demikian bagi menjawab soalan dari Sim Tong Dia (DAP-Kota Melaka), yang bertanya apakah tindakan yang telah diambil untuk memantau sektor pembuatan berikutan kejatuhan nilai ringgit di pasaran pertukaran antarabangsa.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan