Pengugur Kandungan Berisiko Dieksploitasi - Berita Semasa | mStar

Pengugur Kandungan Berisiko Dieksploitasi

Diterbitkan: Sabtu, 24 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: stigma sosial dan kekurangan pengetahuan mengenai pengguguran meletakkan wanita dalam keperluan seperti prosedur berisiko untuk dieksploitasi.

Dalam satu laporan baru-baru ini bahawa obstetrik dan beberapa klinik ginekologi di Lembah Klang, melakukan pengguguran atas permintaan dengan bayaran, di antara RM1, 200 dan RM2, 500.

Majoriti untuk kehamilan dalam tempoh 10 minggu pertama dan melibatkan penggunaan anestesia am, logam pengkuretan dan mengambil masa hanya 10 minit.

Pada masa ini, di bawah Seksyen 312 Kanun Keseksaan pengguguran.

Ia menyatakan penamatan kehamilan merupakan undang-undang lama kepada seorang pengamal perubatan yang didaftarkan di bawah Akta Perubatan "adalah berpendapat, ditubuhkan dengan niat yang baik, bahawa penerusan kehamilan akan melibatkan risiko kepada kehidupan wanita yang hamil, atau kecederaan kepada kesihatan mental atau fizikal wanita hamil ".

Walau bagaimanapun, Pengerusi Bersama Reproduktif Hak Perikatan Advokasi Malaysia (RRAAM) Dr Choong Sim Poey berkata terdapat kekurangan kesedaran terhadap peruntukan ini dan beberapa doktor telah membuat penggunaan budi bicara mereka untuk harga yg terlalu mahal.

"Banyak klinik swasta akan memberi gambaran bahawa pengguguran adalah prosedur haram tanpa sebenarnya mengatakan ia dalam kata-kata."

Beliau berkata salah faham awam, diburukkan lagi oleh salah nyata dalam media, telah membawa kepada beberapa doktor mengenakan caj yang lebih tinggi.

Berdasarkan jadual yuran Persatuan Perubatan Malaysia, bayaran pakar bedah untuk pengembangan dan pengkuretan (D & C) prosedur adalah sekitar RM500 dan yuran pakar bius adalah RM345.

A, D & C boleh digunakan untuk penamatan awal kehamilan (0-10 minggu) tetapi ramai yang tidak sedar tentang perkara ini sebagai pendidikan, kata Dr Choong.

Beliau berkata wanita adalah mangsa mudah di sektor swasta, terutamanya jika mereka fikir prosedur tersebut adalah haram.

Pengasas Pusat Sumber & Penyelidikan Asia-Pasifik untuk Wanita, Rashidah Abdullah berkata yuran mahal dan pengguguran yang tidak terkawal dalam sektor swasta dibuat perkhidmatan tidak boleh diakses kepada GOLONGAN berpendapatan rendah, wanita asing dan muda.

Memetik kaji selidik baru-baru ini 120 doktor dan jururawat, katanya 43% menjawab salah tentang hukum pengguguran.

Kerana tidak ada garis panduan jelas daripada Kementerian Kesihatan tentang pengguguran, ketersediaan perkhidmatan tersebut berbeza-beza mengikut pandangan Ketua Jabatan Obstetrik dan Ginekologi di hospital kerajaan, tambah Rashidah.

Lebih 90,000 pengguguran dilakukan setiap tahun menurut Lembaga Pembangunan Penduduk dan Keluarga Negara. Terdapat sekitar lima kematian setiap tahun akibat pengguguran tidak selamat.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan