Pemuda MIC, NGO India Bakal Adakan Demo Mengenai Lawatan Presiden Sri Lanka Ke M’sia - Berita Semasa | mStar

Pemuda MIC, NGO India Bakal Adakan Demo Mengenai Lawatan Presiden Sri Lanka Ke M’sia

Diterbitkan: Sabtu, 24 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Pemuda MIC dan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) India mengadakan demonstrasi di hadapan Suruhanjaya Tinggi Sri Lanka pada Rabu depan bagi membantah lawatan yang dirancang oleh Presiden, Mahinda Rajapaksa ke Malaysia pada awal bulan depan.

Ketua Pemuda MIC, T Mohan mendakwa kehadiran Mahinda di negara ini tidak dialu-alukan oleh masyarakat India di Malaysia, yang menyifatkan beliau bertanggungjawab atas kekejaman yang dilakukan terhadap etnik Tamil di kalangan rakyat Sri Lanka apabila mereka dimusnahkan oleh Pembebasan Harimau Tamil Eelam pada 2009.

Mohan menyerahkan memorandum bantahan kepada Timbalan Menteri Luar, A Kohilan Pillay di Kementerian Luar pada Jumaat.

Mahinda dijadualkan menghadiri Forum Ekonomi Islam Dunia selama tiga hari di Johor pada 4 hingga 6 Disember.

Pemimpin yang berusia 67 tahun itu, mengambil alih jawatan presiden Sri Lanka pada 2005, telah dikreditkan untuk kekalahan kerajaan pemberontak Tamil Tigers empat tahun kemudian, berakhirnya perang saudara selama 26 tahun.

Bagaimanapun, beliau tampil di bawah penelitian masyarakat antarabangsa atas dakwaan pencabulan hak asasi manusia terhadap etnik Tamil Sri Lanka pada bulan-bulan terakhir yang membawa kemenangan dalam menentang Tamil Tigers.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan