Kerja Lebih Masa Kerana Keperluan

Diterbitkan: Sabtu, 24 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Rakyat Malaysia yang bekerja lebih masa kerana mereka memerlukan wang lebih.

Presiden MTUC Mohd Khalid Atan berkata ramai bekerja lebih masa kerana mereka mendapat tiga kali ganda kadar gaji harian pada hari cuti umum dan dua kali ganda pada hari rehat.

"Menurut kaji selidik oleh Jabatan Buruh, 35% kepada 40% daripada pekerja-pekerja sektor swasta dalam industri yang paling berpendapatan kurang daripada RM700. Bagaimana mereka boleh menangani kos hidup semasa yang semakin meningkat dengan gaji yang sedemikian? "Katanya dalam satu temu bual.

Mohd Khalid mengulas Expedia 2012 Ukuran Percutian yang menunjukkan Malaysia mempunyai tenaga kerja keempat dunia yang paling berdedikasi, selepas India, Brazil dan Itali, dengan hampir 90% pekerja yang bekerja walaupun apabila mereka bercuti.

Sebanyak 40% daripada responden berkata mereka enggan untuk pergi bercuti kerana mereka takut bos mereka tidak akan gembira mengenainya.

Khalid berkata, beliau telah menerima aduan bahawa sesetengah majikan akan menolak insentif dan elaun pekerja mereka apabila mereka mengambil cuti tahunan.

"Saya telah melihat perkara ini ketika saya bekerja di kilang selama 17 tahun dan ia masih berlaku sehingga hari ini," katanya.

Presiden Cuepacs Datuk Omar Osman berkata ia adalah tidak adil untuk meminta penjawat awam untuk membatalkan percutian dirancang bersama keluarga mereka.

"Bos harus mempunyai pelan kontingensi jika seseorang pekerja akan bercuti," katanya.

Beliau berkata menerima banyak aduan daripada penjawat awam yang ketua-ketua jabatan mereka telah "mengancam" untuk mengambil tindakan terhadap mereka jika mereka enggan bekerja pada hari cuti.

Apabila ditanya jika pekerja masih perlu membalas kepada panggilan atau e-mel yang berkaitan kerja ketika bercuti, Pengarah Eksekutif Persekutuan Majikan Malaysia (MEF) Shamsuddin Bardan berkata syarat-syarat tertentu perlu dipenuhi.

"Jika perkara itu adalah segera dan pekerja telah menjadi satu-satunya menguruskan tugas yang tertentu, maka ia adalah munasabah untuk memberi maklum balas kerana ia boleh menjejaskan perniagaan syarikat.

"Walau bagaimanapun, jika ia boleh menunggu, maka ia tidak menjadi munasabah jika majikan memberi pekerja mereka untuk bekerja semasa cuti mereka," katanya.

Editor myStarjob.com dan Leaderonomics CEO Roshan Thiran berkata produktiviti tenaga kerja masih rendah.

"Kita perlu memikirkan bagaimana untuk meningkatkan produktiviti kami dengan melakukan seberapa banyak produk dalam masa yang kurang," katanya.

iklan

Video

Selasa, 12 Disember 2017 5:41 PM

Jom Lepak Tempat 'Best' Tapi Percuma

Selasa, 12 Disember 2017 8:30 AM

Isteri Pertama Kena Kuat, Tak Boleh Lemah - Elizad

Isnin, 11 Disember 2017 9:00 AM

#BiziBody : De Fam Kantoi Gambar Selfie

Ahad, 10 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Aziz Harun - Jangan

Jumaat, 8 Disember 2017 10:55 PM

Abam Bocey Malu Manja Dengan Isteri Depan Kamera

Jumaat, 8 Disember 2017 8:15 PM

Malaysia Tak Diam Diri, Terus Bela Nasib Palestin

Jumaat, 8 Disember 2017 2:02 PM

Zarul Husin Takut Tua

Jumaat, 8 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Awi Rafael - Kau Di Hatiku

Kolumnis

iklan

Iklan