Kelantan Dibelenggu Kontroversi Pengasingan Jantina - Berita Semasa | mStar

Kelantan Dibelenggu Kontroversi Pengasingan Jantina

Diterbitkan: Sabtu, 24 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Kemelut salon rambut bukan satu-satunya kontroversi pengasingan jantina yang timbul daripada Kerajaan PAS Kelantan sejak parti itu mengambil negeri tersebut pada tahun 1990.

Pasar raya di Kelantan mempunyai kaunter yang berasingan bagi lelaki dan wanita, satu peraturan yang telah dikuatkuasakan dalam tahun 1990-an.

Pada tahun 1995, kerajaan memutuskan bahawa lelaki dan wanita tidak dibenarkan untuk duduk bersebelahan antara satu sama lain di pawagam. Kerajaan negeri juga berkata lampu mestilah dihidupkan semasa pemeriksaan.

Tidak ada mana-mana pawagam operasi atau panggung wayang sejak pemerintah datang ke tempatnya, walaupun tidak ada sebarang pengharaman sebenar namun syarat khusus untuk membuka panggung wayang perlu mengikut garis panduan tersebut.

Pekerja wanita Islam juga tertakluk kepada ketetapan kod berpakaian Kelantan.

Majlis Perbandaran Kota Baru boleh mendenda majikan jika pekerja wanita Islam mereka tidak memakai tudung (tudung kepala) atau memakai baju lengan pendek.

Kelantan juga melaksanakan Undang-undang pertubuhan larangan hiburan seperti kelab malam, disko-disko dan pub.

Walau bagaimanapun, pada tahun 2006, Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, kelab tarian dibenarkan, minuman keras disediakan tidak disajikan, pengunjung lelaki dan perempuan diasingkan dan wanita "berpakaian sempurna".

Pada tahun 2003, kerajaan negeri menentang konsert yang menampilkan penyanyi Indonesia seperti Hetty Koes Endang dan Dian Pieshasha, sebagai membenarkan wanita untuk menari dan menyanyi di atas pentas adalah melanggar enakmen hiburan.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan