Keinginan Untuk Menonjol Adalah Budaya Kerja Asia - Berita Semasa | mStar

Keinginan Untuk Menonjol Adalah Budaya Kerja Asia

Diterbitkan: Sabtu, 24 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Seseorang yang gila kerja sentiasa memikirkan tentang kerja, rasa bersalah ketika mengambil cuti dan mempunyai keperluan untuk melakukan semua kerja sendiri, kata pakar psikologi.

"Seseorang yang rajin adalah seseorang yang boleh bekerja dengan tekun dan dalam masa itu tetap mempunyai masa bersama keluarga dan rakan-rakannya.

"Gila kerja, di sisi lain, adalah ketagih kepada adrenalin untuk cuba mencapai matlamat atau mengejar waktu yang ditetapkan untuk kerja tersebut," kata neuro-psikologi Dr Nivashinie Mohan.

Beliau berkata keperluan untuk menjadi "lebih baik daripada yang lain" dan untuk menonjol dari orang ramai adalah sebahagian daripada budaya kerja Asia.

"Etika kerja Asia sering menentukan bahawa pekerja tidak boleh meninggalkan pejabat sebelum ketua mereka, atau yang pulang pada pukul 5 petang, anda tidak rajin."

Walaupun gila kerja boleh melaksanakan tugas-tugas dengan banyak sekali gus dan melakukannya semua kerja dengan baik, katanya, ia juga boleh menjuruskan mereka kepada huru-hara dalaman, sehingga menyebabkan mereka untuk mencuba dan mengawal segala-galanya dan semua orang di sekeliling mereka

Katanya, gila kerja, biasanya takut untuk mewakilkan beban kerja, memikirkan bahawa "tiada siapa yang boleh melakukannya lebih baik daripada saya".

"Tekanan yang disebabkan oleh terlalu banyak kerja boleh membawa kepada kemurungan, kebimbangan serangan panik, dan gangguan tidur," katanya.

Hasil tahun Expedia 2012 Ukuran Percutian dalam satu topik hangat pada halaman Facebook The Star Online.

Segelintir mereka memberi penjelasan tentang mengapa rakyat Malaysia tidak mengambil cuti tahunan mereka, yang mana ia bukan petunjuk bahawa mereka adalah gila kerja.

Sebagai contoh, Anne Jan, berkata rakyat Malaysia mempunyai terlalu banyak cuti umum dan cuti gantian, membuat ia sukar untuk menggunakan cuti tahunan mereka.

Walau bagaimanapun, segelintir pula berkata mereka tidak mempunyai pilihan dan bekerja kuat untuk masa depan.

"Terdapat orang-orang yang bekerja untuk bersaing dengan kos hidup, bukan cinta kepada apa yang mereka lakukan," kata Jason Brown.

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan