Tiada Perancangan Untuk Kotak, Pembungkus Rokok Tanpa Warna, Corak Dan Gambar - Berita Semasa | mStar

Tiada Perancangan Untuk Kotak, Pembungkus Rokok Tanpa Warna, Corak Dan Gambar

Diterbitkan: Khamis, 22 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan tidak merancang untuk memperkenalkan pembungkusan kosong untuk kotak rokok seperti yang telah dilakukan di Australia, kata Timbalan Menteri, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin.

"Kementerian menyokong tindakan Kerajaan Australia dalam melaksanakan pembungkusan kosong sebagai langkah untuk mengurangkan kadar merokok di sana.

"Bagaimanapun, pada masa kini kita tidak mempunyai hasrat untuk mengikut mereka memandangkan pertikaian antara Kerajaan Australia dan industri tembakau di peringkat antarabangsa," katanya ketika menjawab soalan yang dibangkitkan oleh Datuk Noriani Ahmad (BN-Parit Sulong) di Dewan Rakyat.

Beliau berkata kajian menyeluruh yang dijalankan oleh Kerajaan Australia menunjukkan bahawa penjenamaan dan pembungkusan produk tembakau boleh mempengaruhi pengguna untuk merokok, terutamanya belia.

Katanya usaha telah dibuat oleh British American Tobacco, Imperial Tobacco, Philip Morris dan Japan Tobacco untuk mencabar kesahihan pemerintah di Australia.

Beliau menambah Philip Morris telah membawa perkara itu kepada Pertubuhan Perdagangan Dunia untuk mencabar keputusan itu.

Untuk soalan Hamim Samuri (BN-Ledang) mengenai cara-cara inovatif lain untuk mencegah merokok, Rosnah berkata bahawa pembungkusan kotak rokok juga perlu diberi pertimbangan.

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan