Rang Undang-Undang Farmasi Tetapkan Hukuman Lebih Berat - Berita Semasa | mStar

Rang Undang-Undang Farmasi Tetapkan Hukuman Lebih Berat

Diterbitkan: Rabu, 21 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SEREMBAN: Hukuman denda minimum RM500,000 dan penjara mandatori sekurang-kurangnya setahun sedang menanti mana-mana individu yang ditangkap kerana menjual dadah palsu atau tercemar di bawah Rang Undang-undang Farmasi yang akan dibentangkan di Parlimen tidak lama lagi.

Bagi syarikat yang terlibat dalam aktiviti itu akan menerima akibat iaitu minimum denda RM1 juta dan pemiliknya dipenjara selama sekurang-kurangnya setahun di bawah undang-undang yang dicadangkan itu yang bersedia untuk menggantikan undang-undang pra-kemerdekaan yang sudah lama itu.

Rang Undang-undang yang komprehensif, yang dibincangkan selama hampir sedekad akan menggantikan Akta Pendaftaran Farmasi 1951, Akta Racun 1952, Akta Jualan Dadah 1952 dan Akta Ubat 1956 (Jualan dan Iklan).

Kementerian Kesihatan sedang mendapatkan maklum balas daripada industri kosmetik dan dadah, orang ramai, syarikat-syarikat farmaseutikal, persatuan dan institusi akademik mengenai undang-undang baru itu sebelum pembentang Rang Undang-undang berkenaan.

Penglibatan orang ramai secara dalam talian berakhir pada 29 November.

Kementerian itu berkata, ketiadaan peruntukan tertentu dalam undang-undang sedia ada yang dibuat sukar untuk memeriksa kebanjiran dadah palsu dan tidak berdaftar, termasuk ubat-ubatan tradisional di pasaran.

"Kami berharap undang-undang baru akan menjadi penghalang kepada mereka yang berharap untuk mendapat manfaat daripada kelemahan dalam undang-undang sedia ada," kata kementerian itu.

Di bawah Akta Jualan Dadah, orang yang ditangkap kerana menjual ubat palsu hanya dikenakan denda RM50,000 atau penjara tidak melebihi tiga tahun. Syarikat-syarikat hanya boleh didenda sehingga RM100, 000 bagi kesalahan yang sama.

Di bawah Rang Undang-undang baru, individu yang ditangkap menjual ubat-ubatan tidak berdaftar boleh didenda sehingga RM100, 000 berbanding RM25, 000 pada masa ini.

Mereka yang turut didapati telah menjual pil psikotropik kini hanya dikenakan denda sehingga RM10,000.

Kementerian itu berkata, Rang Undang-undang baru itu juga mencadangkan penubuhan Majlis Farmasi Kebangsaan untuk menggubal peraturan baru mengenai klasifikasi dadah, barangan larangan dan kawalan serta yuran bagi pelbagai lesen.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Liow Tiong Lai yang menyatakan bahawa statistik menunjukkan 22,970 dadah SSFFC (yang substandard / palsu / label palsu / memalsukan) bernilai RM27, 461.997 dirampas tahun lepas.

Pada tahun 2010, kementerian merampas 16,862 dadah SSFFC bernilai RM22,000.047 dan 12,825 dadah SSFFC bernilai RM13, 596.290 pada 2009, katanya.

"Perdagangan ubat-ubatan seperti ini menjadi masalah yang semakin berkembang kerana batasan undang-undang lama ... penalti yang berat akan memberikan kementerian lebih gigih dalam menangani masalah itu," katanya.

Dilaporkan sesetengah ubat-ubatan palsu seperti perangsang seks, ubat penahan sakit, ubat titis mata dan campuran ubat batuk adalah berbahaya dan boleh membunuh.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan