Manoharan Cabar Liu Letak Jawatan Berhubung Isu Kondo Dekat Batu Caves - Berita Semasa | mStar

Manoharan Cabar Liu Letak Jawatan Berhubung Isu Kondo Dekat Batu Caves

Diterbitkan: Rabu, 21 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Exco Kerajaan Negeri Selangor, Ronnie Liu dicabar supaya melepaskan jawatannya oleh pihak daripada partinya sendiri, M. Manoharan kerana tidak dapat menyelesaikan isu kontroversi berhubung kondominium 29 tingkat berhampiran Batu Caves.

Manoharan (DAP-Kota Alam Shah) berkata, projek itu telah menimbulkan kemarahan bagi masyarakat Hindu, dengan itu, ia seharusnya dibatalkan.

"Kuil ini adalah warisan negaara. Ia adalah jelas bahawa rakyat tidak mahu projek atau apa-apa lain untuk kompleks Kuil Batu Caves.

"Jika projek ini tidak dibatalkan, anda akan meletakkan jawatan?" Manoharan meminta Liu semasa menjawab soalan tambahan kepada Amirudin Shari (PKR-Batu Caves) soalan mengenai isu yang sama pada mesyuarat Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor pada Selasa.

Liu, yang juga merupakan seorang ADUN DAP, menjawab: "Peletakan jawatan bukan isu di sini. Apa yang penting ialah bahawa projek itu harus dihentikan dan negeri (kerajaan) melakukan yang terbaik di sini.

"Terdapat banyak perkara yang perlu dipertimbangkan. Sebagai contoh, projek itu tidak boleh dimansuhkan kerana lebih 60% daripada unit kondominium telah dijual.

"Jika projek itu dihentikan, kerajaan negeri dan Persekutuan perlu membayar pampasan kepada pemaju."

Liu, bagaimanapun, berkata Kerajaan Persekutuan juga mempunyai kuasa untuk menghentikan projek itu daripada berlaku dengan membatalkan lesen pengiklanan dan permit jualan pemaju.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan