Pakar Feng Shui Ramal 'Warna Bertuah' Untuk Tahun Ular Kalendar Masyarakat Cina - Berita Semasa | mStar

Pakar Feng Shui Ramal 'Warna Bertuah' Untuk Tahun Ular Kalendar Masyarakat Cina

Diterbitkan: Isnin, 19 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kini mungkin menjadi menjadi masa yang sesuai (untuk bangsa Cina) pergi membeli lebih banyak pakaian biru, hijau dan ungu kerana pakar Feng Shui meramalkan warna-warna tersebut adalah "warna bertuah" untuk Tahun Ular tidak lama lagi.

Biru dikatakan warna yang paling baik, kerana ia merupakan elemen "air", manakala merah dan kuning, yang masing-masing mewakili api dan bumi dikatakan pilihan kurang memberangsangkan untuk tahun hadapan.

"Ia bukan hanya untuk pakaian sahaja. Daripada membeli kereta baru sehingga aksesori telefon bimbit anda, biru, hijau dan ungu adalah pilihan warna yang baik.

"Anda juga boleh mengecat sebahagian kecil rumah anda dengan salah satu daripada warna-warna ini," kata Presiden Institut Sains Geomancy Malaysia (Mings) Prof Joe Choo, sambil menambah bahawa warna tersebut akan membawa tuah.

Tahun Ular bermula pada 10 Februari yang merupakan hari pertama dalam kalendar Tahun Baru Cina.

Untuk meneruskan perniagaan selepas tahun baru, beliau berkata 17 Februari yang jatuh pada hari Ahad adalah hari terbaik.

"Memulakan kerja pada hari berikutnya, 18 Februari juga masih digalakkan.

"Walau bagaimanapun, anda boleh pergi ke pejabat untuk seketika pada malam Ahad dan membuat 'permintaan' untuk tahun akan datang," kata Choo, Ahad.

Katanya, industri cenderung berada dalam keadaan baik pada tahun depan, terhadap orang-orang yang berkaitan dengan unsur-unsur air, kayu dan logam, termasuk bidang insurans dan kewangan, kewartawanan dan pendidikan, logam dan perniagaan yang berkaitan dengan mineral.

Walau bagaimanapun, Choo berkata industri yang berkaitan dengan bumi dan unsur-unsur api, seperti hartanah, pembinaan, cat, dan telekomunikasi mungkin tidak berjalan dengan lancar.

Tarikh bertuah untuk majlis perkahwinan, memulakan perniagaan atau untuk melahirkan bayi, ialah pada 11 Februari, 12 April, 10 Ogos, 9 Oktober dan 8 Disember.

Pakar Feng shui dan pengasas Mings, Master David Koh, berkata 2013 akan menjadi "Tahun selesa" untuk rakyat Malaysia.

"Kita mesti memberi kredit kepada pemimpin-pemimpin kita yang telah diadakan kubu baik tahun ini manakala negara-negara lain telah mengalami kemerosotan ekonomi dan masalah lain," katanya.

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan