JPA: Penjawat Awam Boleh Dipindahkan Bila-bila Masa - Berita Semasa | mStar

JPA: Penjawat Awam Boleh Dipindahkan Bila-bila Masa

Diterbitkan: Jumaat, 16 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Tiada tempoh masa tertentu untuk notis yang dikeluarkan kepada penjawat awam untuk pemindahan mereka, kata Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) Datuk Dr Ismail Alias.

Beliau berkata masa notis pemindahan itu diputuskan oleh jawatankuasa yang bertanggungjawab dalam perjalanan jabatan.

"Pemindahan adalah sangat biasa (kejadian) dalam syarikat swasta dan begitu juga dengan JPA. Ia mungkin disebabkan oleh pelbagai faktor, "katanya Khamis.

Ismail berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai pemindahan Yang Dipertua Majlis Perbandaran Selayang (MPS) Datuk Zainal Abidin A'ala ke Institut Tadbiran Awam Negara (Intan) minggu ini.

Zainal Abidin dikatakan dipindahkan berikutan kontroversi projek kondominium 29 tingkat berhampiran Batu Caves di Kuala Lumpur.

Sementara itu, beberapa ahli majlis MPS telah menyatakan bantahan terhadap pemindahan Zainal.

Kaunselor Eric Tan Pok Shyong, yang merupakan seorang peguam, mendakwa JPA tidak mempunyai bidang kuasa ke atas perkara itu.

Beliau berkata kerajaan negeri mempunyai kuasa untuk melantik presiden majlis di bawah Seksyen 10 Akta Kerajaan Tempatan 1976.

"Perkara 132, (2) Perlembagaan Persekutuan mengatakan bahawa kerajaan mempunyai kuasa penuh ke atas penjawat awam negeri," kata Tan pada satu sidang akhbar yang dihadiri oleh seorang ahli majlis sedozen lain di bangunan MPS di Bandar Baru Selayang semalam.

Pada 27 Sept, Datuk Bandar Petaling Jaya Datuk Mohamad Roslan Sakiman dilaporkan menerima sepucuk surat memberitahunya bahawa dia akan dipindahkan kepada Setiausaha Kerajaan Negeri berkuat kuasa 1 Oktober.

Satu lagi anggota Majlis A. Rahim Ahmad Kasdi mempersoalkan tempoh keputusan itu dan menegaskan bahawa bajet 2013 majlis akan dibentangkan tidak lama lagi.

Kaunselor Abdul Majid Hasan berkata mereka mahu Zainal kekal sebagai presiden MPS.

"Kami mahu JPA untuk menghentikan pemindahan segera," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan