Bekas Ketua Pengarah Mida Tolak Tawaran K'jaan S'gor - Berita Semasa | mStar

Bekas Ketua Pengarah Mida Tolak Tawaran K'jaan S'gor

Diterbitkan: Jumaat, 16 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Bekas Ketua Pengarah Perindustrian Malaysia Lembaga Pembangunan (Mida) Datuk N. Sadasivan menolak jawatan sebagai pengerusi jawatankuasa bebas yang ditugaskan untuk mengkaji pembangunan projek kondominium di Batu Caves.

Setiausaha politik Menteri Besar Faekah Husin berkata proses mencari orang lain untuk mengisi jawatan itu telah pun bermula, sambil menambah bahawa jawatankuasa itu sendiri telah memulakan kerja.

"Kita berada dalam proses mencari pengganti sebagai dan Jabatan Perancangan Negara (JPBD) telah memulakan kerja awal sebagai sekretariat kepada pasukan petugas," katanya melalui SMS.

Pada Rabu, Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim telah mengumumkan pelantikan Sadasivan sebagai pengerusi jawatankuasa dan JPBD timbalan pengarah Selangor Norasiah Bee sebagai setiausaha. Nama ahli jawatankuasa yang lain akan didedahkan pada satu tarikh kemudian.

Walau bagaimanapun, tidak sampai 24 jam selepas pengumuman, Sadasivan memberitahu sebuah portal berita dalam talian bahawa dia menolak pelantikan.

"Ya, saya menerima tawaran Kerajaan Negeri Selangor tetapi saya menolaknya. Pada ketika ini, saya tidak boleh mengulas, "beliau dipetik sebagai berkata.

Sadasivan pernah berkhidmat sebagai pengarah beberapa syarikat swasta dan dua kewangan Kerajaan institusi Bank Negara dan Pengurusan Danaharta Nasional Berhad serta lembaga pengarah Petronas.

Skop jawatankuasa ini adalah untuk mengkaji semula semua projek pembangunan yang dilaksanakan dan dirancang di Batu Caves, dengan mengambil kira setiap aspek, termasuk kebajikan awam, kepentingan masyarakat Hindu, keselamatan alam sekitar dan undang-undang yang sedia ada.

pengurusan Kuil Batu Caves telah mengancam untuk menyaman kerajaan negeri kecuali pembinaan projek kondominium 29 tingkat itu ditangguhkan.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan