Najib: Rakyat Malaysia Perlu Mula Berfikir, Berhenti Merungut - Berita Semasa | mStar

Najib: Rakyat Malaysia Perlu Mula Berfikir, Berhenti Merungut

Diterbitkan: Khamis, 15 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Mesej yang di sampaikan adalah mudah iaitu mencabar untuk berhenti merungut dan mula memikirkan jalan penyelesaian.

Tidak hanya mengadu, rakyat Malaysia, terutamanya generasi muda, telah digesa untuk berbincang dan mengemukakan idea-idea mereka di laman web www.challenge.my yang baru dilancarkan, pada Rabu.

Platform Genovasi Cabaran yang didorong oleh DPN Inovasi Malaysia dengan menyasarkan golongan belia adalah bertujuan memberi kuasa kepada rakyat untuk tampil dengan idea-idea kreatif untuk menyelesaikan masalah.

Cabaran pertama, Komuniti Disambung (Connected Communities), bertujuan idea mengenai bagaimana untuk membangunkan dan memeriahkan kejiranan anda dan kualiti hidup. Hadiah-hadiah menarik yang ditawarkan, termasuk RM100, 000 bagi idea terbaik.

Pada pelancaran laman web tersebut, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata 10 idea terbaik akan menerima hadiah, dan akan mendapatkan pembiayaan untuk rancangan yang akan dibangunkan lagi.

Najib menegaskan mengenai kepentingan melibatkan dengan generasi muda untuk memacu negara ke tahap yang lebih tinggi.

"Saya percaya dalam keghairahan dan tenaga mereka. Mereka mempunyai idea-idea yang hebat yang boleh menggerakkan negara ke hadapan.

"Ia adalah untuk pembangunan negara. Kita mesti membina negara Malaysia ini bersama-sama, tanpa mengira apa juga kepercayaan politik anda.

"Malaysia adalah negara kita dilahirkan, hidup dan akhirnya akan dikebumikan.

"Ini adalah negara kita dan kita mesti menjadikan Malaysia tiada tandingannya," katanya.

Tambahnya, menjana idea adalah satu bahagian penting dalam proses pembinaan negara.

"Kita mahu membina negara ini. Sebagai Perdana Menteri, saya mahu mendengar idea-idea daripada anda.

"Saya berminat tentang mengubah negara ini kerana saya mempunyai banyak harapan untuk Malaysia dan harapan mereka boleh diterjemahkan secara realiti."

Najib ketika sesi ramah mesra menzahirkan perasaan kagum dengan idea-idea yang telah dikemukakan.

"Terdapat beberapa idea-idea yang hebat yang sedang dibincangkan, idea-idea yang benar-benar boleh dilaksanakan. Ini bukan idea khayalan tetapi idea sebenar yang boleh diterjemahkan ke dalam tindakan," katanya.

Cabaran Genovasi adalah sebahagian daripada inisiatif Genovasi keseluruhan yang Najib dilancarkan pada bulan Ogos.

Ketua Pegawai Eksekutif AIM, Mark Rozario berkata Cabaran Genovasi terbuka kepada warganegara Malaysia berumur 14 dan ke atas, termasuk mereka yang tinggal di luar negara.

Beliau berkata permohonan untuk cabaran Komuniti Disambung terbuka dari sekarang sehingga 15 DISEMBER.

Idea-idea yang akan diadili oleh panel yang terdiri daripada pakar-pakar yang akan menyenarai pendek kira-kira 15 terbaik. Orang ramai kemudian akan mengundi dalam talian idea terbaik sebelum pemenang diumumkan.

Unit Inovasi Khas Ketua Pegawai Eksekutif Datuk Seri Dr Kamal Jit Singh berkata platform Genovasi Cabaran adalah untuk menggalakkan rakyat Malaysia untuk "memikul tanggungjawab dan mengambil tindakan bukan hanya mengadu".

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan