Khatijah Jadi Sauh Untuk Anak-anak - Berita Semasa | mStar

Khatijah Jadi Sauh Untuk Anak-anak

Diterbitkan: Khamis, 15 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

MARANG: Khatijah Mohamed adalah benar-benar "Iron Lady" keluarganya, dia menjadi sauh kepada anak-anaknya selepas kematian suami.

Ibu berusia 55 tahun ini menghabiskan masa dengan membuat sauh besi bagi menyara kehidupan keluarga selepas suami Wan Abdul Kadir Wan Jusoh meninggal dunia akibat serangan jantung pada tahun lepas.

"Pada masa itu, saya hampir berputus asa kerana cinta dalam hidup saya telah hilang. Walau bagaimanapun, saya tahu saya terpaksa pergi demi anak-anak saya, "katanya dalam temu bual di sini.

Mujurlah bagi Khatijah, dia telah belajar kemahiran di sebalik pembuatan sauh dari arwah suaminya, dan memulakan perniagaan sendiri berhampiran rumahnya di Kampung Rhu Dua di sini.

Sauh terdiri panjang kira-kira 0.3m kepada kira-kira 1.5m, bergantung pada saiz bot.

“Sauh terbesar yang saya telah buat adalah 1.25 m kira-kira seminggu untuk menyiapkannya. Itu berharga antara RM15 dan RM700, "katanya, sambil menambah bahawa dia boleh membuat lima sauh kecil setiap hari.

Khatijah berkata dia seperti menghormati dan mengingati setiap memori bersama suaminya ketika membuat sauh.

Dia biasanya memulakan kerja membuat sauh pada pukul 6 pagi setiap hari. Dia dengan bangga mendakwa bahawa "setiap sauh mempunyai keunikannya tersendiri".

"Anak saya turut membantu jika melakukan kerja-kerja yang agak berat," katanya.

Selain membuat sauh, Khatijah juga membuat platform besi, yang mana digunakan oleh pengusaha restoran untuk meletakkan kuali mereka.

Bagi perancangan masa depan, Khatijah berharap untuk mengembangkan perniagaannya dan menurunkan ilmu tersebut kepada generasi muda.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan