'Hapus AES di Kajang' - Berita Semasa | mStar

'Hapus AES di Kajang'

Diterbitkan: Khamis, 15 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Satu notis telah dihantar kepada Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) meminta untuk menghapuskan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) kamera yang dipasang di Kajang.

Exco Kerajaan Negeri, Ronnie Liu berkata Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) telah memberitahu JPJ untuk mengeluarkan semua kamera yang dipasang dalam tempoh 14 hari.

"Dalam Akta Kerajaan Tempatan, apa-apa struktur yang dibina di atas tanah, tanpa mengira jika ia dimiliki oleh individu, organisasi atau agensi kerajaan, mesti mendapatkan perintah pembangunan daripada majlis tempatan," katanya kepada pemberita semalam.

Liu berkata dia tidak mempunyai tarikh sebenar notis yang dihantar kepada JPJ, tetapi berkata sama ada JPJ, AES kontraktor serta Kementerian Pengangkutan telah memohon kepada MPKj untuk memasang kamera AES.

Pada mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Selangor minggu lepas, kerajaan negeri memutuskan untuk menolak pelaksanaan AES di negeri ini.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim berkata JPJ telah gagal mendapatkan kebenaran daripada pihak berkuasa tempatan untuk membuat pemasangan.

Sementara itu, Liu berkata kerajaan negeri telah bersetuju untuk merangka rang undang-undang bagi pembinaan jambatan Klang ketiga dan bukannya menunggu peruntukan daripada Kerajaan Persekutuan.

"Negeri ini mempunyai RM2.5bil dalam rizab, dan menteri besar telah bersetuju untuk mengetepikan RM300mil bagi membina jambatan ketiga melengkapkan Jambatan Kota dan Jambatan Musaeddin.

"Jambatan itu akan dibina oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) dan kos akan ditanggung oleh kerajaan," katanya.

Jambatan 2.5km pada mulanya dicadangkan pada kos RM230mil pada Mac 2008.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan