Penunggang Basikal Berkuasa Elektrik Bimbang Dan Keliru - Berita Semasa | mStar

Penunggang Basikal Berkuasa Elektrik Bimbang Dan Keliru

Diterbitkan: Rabu, 14 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Reimann menunggang kenderaan dua roda, buatan New Zealand setiap hari ke pejabat.
Reimann menunggang kenderaan dua roda, buatan New Zealand setiap hari ke pejabat.

PETALING JAYA: Mereka yang telah membeli basikal elektrik bimbang bahawa definisi Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) pada kenderaan dua roda menimbulkan kerugian pada mereka.

Denmark ekspatriat Gregers Reimann, yang menunggang kenderaan dua roda, buatan New Zealand dengan bateri tambahan 450W, berulang-alik dari Kuala Lumpur ke tempat kerja di Bangsar setiap hari.

Lelaki 37 tahun itu membeli kenderaan tersebut pada awal tahun ini di Langkawi dengan harga RM7, 000.

Ia merupakan salah satu e-basikal yang dipasarkan di negara ini yang mungkin perlu didaftar di bawah akta yang baru dipinda Akta Pengangkutan 1987.

"Saya terkejut apabila mendapat tahu tentang perkara ini," katanya. "Saya fikir ia sesuatu yang pelik kerana ia akan dipanggil sebagai motosikal," katanya.

Sementara itu rakannya Gen-Harn, yang menggunakan basikal yang sama, menggesa agar pihak berkuasa mengkaji dan menyediakan garis panduan yang lebih khusus dan jelas tentang akta ini.

"Menurut pengedar, mana-mana kenderaan yang berada di bawah 40kg tidak perlu didaftarkan.

"Apa yang saya tunggang ialah basikal. Ia tidak berat seperti motosikal tidak laju dan hanya seperti kelajuan basikal biasa, "kata lelaki berusia 22 tahun itu.

Seorang pelajar dari Kuala Selangor, yang tidak mahu sikenali, berkata beliau bimbang "tentang apa yang perlu dilakukan dengan basikalnya" yang dibeli dari laman membeli-belah dalam talian.

China mengimport e-bike pedal yang boleh bergerak sehingga 60kph dan bantuan bateri sehingga 1,500 W.

Beliau menunggang e-basikal di sekitar kawasan perumahan itu dan keliru bagaimana pihak berkuasa akan menguatkuasakan peraturan baru itu.

Walau bagaimanapun, pengedar basikal elektrik memberi sokongan kepada peraturan baru itu.

Pengurus Kenderaan Elektrik Kuala Lumpur Sdn Bhd, Mustapha Kamal berkata peniaga telah menunggu garis panduan yang seragam.

"Peraturan-peraturan yang ditetapkan oleh pihak berkuasa adalah selaras dengan undang-undang basikal elektrik di negara-negara seperti Taiwan dan Jepun dan juga Eropah EN15194 standard bagi basikal elektrik," katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif G Roda Dennis McMahon pula berkata peraturan baru itu akan meningkatkan keyakinan pengguna.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan